Tivadar napja van. | 2024.04.20

Pártok-Fidesz Fidesz: az ellenzék a nagybirtokosok pártján áll

2015-12-15 15:11:13

 

A Fidesz szerint az ellenzék nem a gazdatársadalom, hanem a nagybirtokosok pártján áll.

    Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő, az agrárkamara elnöke ezt budapesti sajtótájékoztatóján mondta, ahol emlékeztetett: kedden ismét törvényt módosított a Ház, hogy felülvizsgálhatók legyenek a földhaszonbérleti díjak.
    Szerinte azonban a parlamenti szavazáson újra megnyilvánult "az ellenzéki gazdaellenes liga".
    A magyar gazdálkodók mostanra több ezer hektár olyan termőföldet vettek meg, amely hosszú távú szerződéssel terhelt, de a bérleti díj "a mai piaci viszonyok között extrém alacsony" - mondta. Ezért ma már valójában arról szavaztak a képviselők az Országgyűlésben - folytatta -, hogy kit támogatnak: a magyar gazdákat mint új tulajdonosokat vagy az "extrém alacsony" földbérleti díj mellett gazdálkodó nagybirtokosokat.
    Szerinte a parlamenti döntés során kiderült, hogy a kormánypártok a magyar gazdatársadalom pártján állnak, az ellenzék viszont a nagybirtokosokén.
    Azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Földet a gazdáknak! programmal kapcsolatos kormányhatározat egyik rendelkezését, Győrffy Balázs arra hívta fel a figyelmet: az Ab a programot nem marasztalta el, annak egy pontját semmisítette meg, amely a bevétel felhasználását érinti.
    Szavai szerint "sokadszor támadta meg a "Schiffer-Vona-Tóbiás-tengely" a magyar vidéket és a magyar gazdatársadalmat".
    Arra a kérdésre, hogy politikusok családtagjai is állami földhöz juthattak, a fideszes képviselő azt válaszolta: nem szeretné, ha egy gazdálkodó csak azért részesülne hátrányos megkülönböztetésben, mert egy rokona politizál. Megjegyezte, ő maga és az édesapja is vásárolt már állami földterületet.
    Szintén kérdésre közölte: eddig mintegy 150 ezer hektár állami föld licitálása történt meg, és nagyságrendileg 100 ezer hektárt értékesítettek. Hozzátette, az is nyilvánvalóvá vált, hogy 50 ezer hektár miért nem kelt el. Az egyik ilyen ok a földbérleti díj megváltoztathatatlansága volt, ám ez - a keddi törvénymódosítással - "már a múlté" - mondta. A másik ok szerinte az, hogy vannak olyan területek, amelyek több száz hektárosak, és a helyben élő gazdálkodók az anyagiak miatt nem tudnak megvenni ekkora földeket. Nekik megoldást jelenthetne, ha a földalapkezelő megosztaná ezeket a területeket, és egy kis- és középgazdálkodónak is elérhető birtokméret mellett újra értékesítésre kínálná őket - közölte Győrffy Balázs.