Tivadar napja van. | 2024.04.20

Pártok-Fidesz Fidesz: az ellenzék teljesen szavahihetetlen

2015-12-15 14:52:29

 

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék a keddi parlamenti határozathozatalokon bebizonyította, hogy teljesen szavahihetetlen, következetlen, és összevissza beszél.

    Kósa Lajos budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy ellenzéki támogatás híján több kétharmados többséget igénylő törvénymódosítási javaslatot - így például az egyházi törvény átírását és a kistelepülések polgármestereinek illetményemelését - sem tudott elfogadni az Országgyűlés.
    Az egyházi törvénnyel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője kifejtette: a kormánypártok az alkotmánybírósági (Ab) és európai bizottsági panaszok miatt akarták átírni a jogszabályt. Hozzátette, annak idején az ellenzék is azt kifogásolta leginkább, hogy a parlament dönt egy egyház státuszáról, és nem a bíróság.
    A mostani módosítás éppen ezt, a bírósági döntést tette volna lehetővé - folytatta Kósa Lajos -, azonban az ellenzék elutasította, így marad a régi szabályozás. Azért, hogy a Ház nem tudott eleget tenni az Ab döntéseinek, az ellenzéki pártokat terheli a teljes felelősség - jelentette ki.
    A kistelepülések polgármestereinek illetményemelése ügyében a frakcióvezető azt mondta, korábban az ellenzék sorozatosan panaszkodott az alacsony fizetésekre, most viszont nem támogatta a javaslatot.
    Megjegyezte: az ellenzéki pártok arra is nemet mondtak, hogy a közbeszerzési törvény hatálya kiterjedjen az állami vagyonról szóló jogszabály beszerzési eseteire. "Amikor szerettük volna az állami kötelezettségeket jobban kiterjeszteni az új közbeszerzési törvény alkalmazásakor (...), az ellenzék ezt elutasította" - kommentálta a parlamenti szavazást.
    Kósa Lajos azt is szóvá tette, hogy voltak olyan ellenzékiek, akik nem támogatták a lakásáfa csökkentését és az új Quaestor-kártalanítási törvényt.
    Az áfacsökkentésről szólva Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, a gazdasági bizottság elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a cél, hogy minden család feje felett legyen tető.
    Jelenleg évi 8-9 ezer új lakás épül, ám ez jelentősen megemelkedhet: számítások szerint a 2016. január 1-jétől hatályos áfacsökkentéssel évente 4-5 ezerrel több új lakóingatlan épülhet - fejtette ki, hozzátéve, hogy középtávon ezért nem is számolnak költségvetési kieséssel.
    Bánki Erik kiemelte, hogy a családok segítése mellett a gazdaság élénkítéséhez is hozzájárul a lakásáfa mérséklése.
    Megjegyezte továbbá, hogy akik saját maguk építenek családi házat, azok 5 millió forintig visszaigényelhetik majd az áfakülönbözetet az építkezési számláikból.
    A tájékoztatón Kósa Lajos kérdésre közölte: a parlament - amely kedden fejezi be idei munkáját - várhatóan 2016. február 15-én kezdi meg a tavaszi ülésszakot.