Csongor napja van. | 2024.04.16

NAV: három év börtön az szja-bevallással trükköző csalónak

2015-12-15 10:15:24

 

Három év börtönre ítélt egy férfit a személyi jövedelemadó (szja) bevallásával összefüggő költségvetési csalás és okirat-hamisítás miatt a Székesfehérvári Járásbíróság - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

 

    A Fejér megyei férfi személyenként százezer forint alatti összegeket igényelt vissza jogosulatlanul mások nevében, adataikat felhasználva. Saját maga állította ki a hamis adóbevallásokat, és ehhez csalárd módon szerezte meg mások személyes adatait internetes álláshirdetések révén.
    A jogerős ítélet szerint ezzel a módszerrel a férfi 216 hamis adóbevallást nyújtott be, és összesen 20 millió forintot igényelt vissza. Ennek csak töredékét kapta meg az általa nyitott bankszámlára, mivel a NAV-nak időben feltűnt a csalás.
    "Érdemes továbbra is jól megfontolni, kinek adja meg az ember személyes adatait! Az ilyen esetekben ugyanis előfordulhat, hogy nemcsak a költségvetést lopják meg - mint ahogy az adóbevallásos csaló is tette -, hanem az is kárt szenved, aki nem bánt körültekintően a saját adataival" - áll a NAV közleményében.