Emma napja van. | 2024.04.19

Porosenko támogatja az ukrán állampolgárság megvonását a szakadároktól

2015-12-14 17:10:54

 

 Petro Porosenko ukrán elnök szerint háborús körülmények között jogában kell állnia az országnak, hogy szeparatizmusért megvonhassa az állampolgárságot.

 

    Ezt az államfő akkor jelentette ki, amikor meglátogatta az új, kártya alakú műanyag ukrán igazolványok készítésével foglalkozó Ukrajina állami nyomdát. 
    Hétfőn ezt megelőzően megjelent a hivatalos elnöki honlapon Porosenko válasza arra az elektronikus úton benyújtott civil petícióra, amelynek szerzője kezdeményezte az ukrán állampolgárság megvonását szakadár törekvésekért. A petícióhoz több mint 25 ezer támogató aláírás érkezett be.
    Porosenko válaszában közölte: már felkérte a kormányt, hogy dolgozza ki ennek lehetőségét. Kérte a parlament képviselőinek támogatását is a civil felvetés megvalósításához.
    Az államfő augusztus végén írt alá rendeletet arról, hogy az állampolgárok petíciót terjeszthetnek elé hivatalos honlapján. Amennyiben egy kérdéshez legalább 25 ezer támogató aláírás érkezik be három hónap alatt, azzal az elnöknek kötelezően foglalkoznia kell, és tíz munkanapon belül köteles választ adni a petícióra.
    A közvetlenül az államfőnek benyújtható elektronikus petíció lehetősége láthatóan népszerű lett az ukránok körében, már az első hónapban több mint ezer petíció érkezett be az elnöki honlapra. Porosenkónak eddig több más felvetés mellett válaszolnia kellett arra a petícióra, amelyben kezdeményezték, hogy írjon ki népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozásáról, és arra is, amelyben azt kérték tőle, hogy Darth Vadert, a Csillagok Háborúja amerikai filmsorozat hírhedt főgonoszát nevezze ki Ukrajna miniszterelnökévé.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó