Andrea napja van. | 2024.04.18

Seszták: jelentősen növelné a direkt uniós források lehívását Magyarország

2015-12-14 15:48:03

 

A jelenlegi hétéves európai fejlesztési ciklusban 150-250 milliárd forint direkt fejlesztési forrást szeretne lehívni Magyarország a korábbi időszak 9-10 milliárdos összegével szemben - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn Zalaegerszegen.

 

    Seszták Miklós a német Edelmann Hungary Packaging Zrt. 4,5 milliárd forintos beruházással épülő nyomdájának helyszínbejárásán beszélt arról, hogy az elmúlt években leginkább a megfelelő nyelvtudás és az információ hiánya miatt nem kaptak kellő figyelmet a Brüsszelből közvetlenül lehívható források. Ezért hozta létre a kormány a Magyar Fejlesztési Központot, amelynek közreműködésével minél több forrás lehívását szeretnék elérni.
    A fejlesztési központ a www.palyazatokmagyarul.eu honlapon keresztül a brüsszeli kiírások megjelenésétől számítva 24 órán belül magyar nyelven is közzéteszi a kiírásokat, illetve végigvezeti a pályázókat a pályázati folyamaton. Nemcsak a pályázati lehetőségeket, de a megvalósult jó példákat is bemutatja a központ a www.nyeromagyarok.eu címen - jelezte a miniszter. 
    Seszták Miklós kitért arra is, hogy az Edelmann zalaegerszegi északi ipari parkjában megvalósított beruházása és a cég törekvése egybecseng a magyar kormány gazdaságpolitikai törekvéseivel. A vállalat ugyanis jelentősen növeli a termelését, erősíti exportját és innovációs tevékenységét, továbbá egy nagyságrenddel bővíti a munkavállalói létszámát. 
    Utalt rá, hogy Varga Mihály gazdasági miniszter a napokban közölte: idén 2,4 százalék alatt marad a gazdaság GDP-arányos hiánya, és 3 százalék körül lesz a gazdaság bővülése. A magyar gazdaság a működő reformoknak köszönhetően gyorsabb ütemben fejlődik, mint az európai uniós átlag, növekszik az export, miközben csökkennek a vállalatok és a háztartások terhei, illetve emelkedik a foglalkoztatottság - hangsúlyozta.
    Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) egyebek közt arról beszélt, hogy 2015-ben a zalai megyeszékhely jelentős sikerekkel büszkélkedhet. A sütőipari Zalaco, a matracgyártó ADA, illetve a Flextronics elektronikai gyára és egy dohányipari logisztikai központ együttesen 1767 új munkahelyet teremtett a városban, s jövőre további ezres nagyságrendben várható új álláshelyek létesítése. Idén 31 százalékkal, a tavalyi 3,2 milliárd forintról 4,2 milliárdra emelkedett a helyi iparűzési adóból befolyó bevétel, miközben a munkanélküliségi ráta a tavaly év végi 4,7 százalékról mostanra 3,2 százalékra csökkent Zalaegerszegen.
    A polgármester példaértékűnek nevezte az Edelmann 4,5 milliárd forintos beruházását, amelyet közel félmilliárd forint központi támogatás is segített. Összegét tekintve 2001 óta a térség legnagyobb ipari fejlesztése a 12 ezer négyzetméteres új csarnok építése, de a nyomdaipari céggel már újabb iparterület adásvételéről is tárgyalnak - említette a zalaegerszegi városvezető.
    Czirkl György, az Edelmann Zrt. elnök-vezérigazgatója a helyszínbejáráson elmondta: a gyárcsarnok épülete és gépészete elkészült, folyik az alapozása a betelepítendő gépeknek. Terveik szerint márciusban kezdik meg a beköltözést a jelenlegi, belvárosi üzemükből, é várhatóan április-májusban adják át az új egységet. 
    Felidézte, hogy a jogelőd Zalai Nyomda vezetése tíz évvel ezelőtt tervezte már a fejlesztést, de a körülmények ezt akkor nem tették lehetővé, csak az Edelmann csoport 2010-es tulajdonszerzése nyitotta meg a beruházás lehetőségét.
    Hozzátette, hogy a nyomdaipari társaság jövőre 6 milliárd forint feletti árbevélt tervez, de 2018 végére már 8 milliárd forint körüli összeggel számolnak. A létszámot a tavalyi 185-ről jövő márciusra 237-re emelik.