Emma napja van. | 2024.04.19

Jemen - További pénzügyi támogatást nyújt az Európai Unió a humanitárius válság kezelésére

2015-12-14 13:47:54

További 15 millió euró pénzügyi támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság a polgárháború sújtotta Jemenben kibontakozó humanitárius válság enyhítésére - jelentették be a szervezet hétfői sajtótájékoztatóján.

    "A jemeni humanitárius katasztrófának a fontossági lista elején kell állnia. A jelenleg is zajló konfliktus nagyszámú civil halálával járt, és károkat okozott a polgári infrastruktúrában, beleértve az egészségügyi létesítményeket is" - közölte Hrisztosz Sztilianidesz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa.
    Az illetékes hozzátette, az uniós segítség célja, hogy legyen elegendő élelmiszerük és ivóvizük a rászorultaknak, illetve részesüljenek megfelelő egészségügyi ellátásban.
    A mostani felajánlással 52 millió euróra nő a brüsszeli testület által idén Jemennek juttatott humanitárius segély összege.
    Az újabb pénzügyi támogatásról szóló javaslatot formálisan még a tagállamoknak is jóvá kell hagynia, ami várhatóan a héten megtörténik.
    Az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező húszi lázadók és az előlük annak idején külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított a jemeni lázadók ellen. 
    Az ENSZ a nyáron hármas szintű humanitárius válságnak minősítette a jemeni belháborút. Ebbe a besorolásba a legsúlyosabb helyzetek tartoznak. Az országban több mint 21 millió ember, a lakosság 80 százaléka segítségre szorult a világszervezet akkori becslései szerint.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó