Andrea napja van. | 2024.04.18

Illegális bevándorlás - Elérte a félmilliót a Horvátországon áthaladó migránsok száma

2015-12-14 11:14:13

 

 Hétfőn elérte a félmilliót a Horvátországon áthaladó migránsok száma - közölte a zágrábi belügyminisztérium honlapján.

 

     A tárca adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 501 987 migránst vettek nyilvántartásba.
    Ranko Ostojic horvát belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy az átvonuló migránsok közül senki nem akar Horvátországban maradni, mindössze 18 ember kért eddig menedékjogot Horvátországban.
    Vasárnap 21 óráig 3112 migráns lépte át a szerb-horvát határt, hétfőn 9 óráig pedig újabb 2099 ember érkezett az országba. 
    A horvát hatóságok vonattal, a szerbiai Sidről közvetlenül a horvátországi Bródba (Slavonski Brod), majd néhány órán belül már a szlovéniai Dobovára szállítják a migránsokat. A menekültek így mindössze néhány órát tartózkodnak a horvát befogadóállomáson, amíg ott nyilvántartásba veszik őket, az adatokat azonban a belügyminisztérium nem továbbítja az ujjlenyomatokat rögzítő közös Eurodac-rendszerbe. Zágráb ugyanis attól tart, hogy visszatoloncolják a migránsok egy részét az országba. Az Európai Bizottság nemrég kötelezettségszegési eljárást indított Horvátország ellen, amiért az nem tartja be a közösségi jogokat. 
    Szlovéniába vasárnap 3016 migráns érkezett. Hétfőn reggelig további 1042 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban október közepe óta közel 323 ezer menekültet regisztráltak a legfrissebb ljubljanai adatok szerint. 
    Ausztriába október 20. óta 309 468 migráns utazott tovább Szlovéniából.