Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - Die Welt - Brüsszel: minden eddiginél több illegális határátlépés történt idén

2015-12-14 10:44:28

 

 Az idén több ember lépett be az Európai Unióba illegálisan, mint bármikor korábban az unió történetében, november végéig 1,28 millió illegális határátlépést regisztráltak - írta az Európai Bizottság a külső határok védelmének megerősítéséről szóló javaslatában, amelyről hétfőn a Die Welt című német lap számolt be az online kiadásában.

 

    A még nem nyilvános bizottsági közleményben a brüsszeli testület szakértői a nagyságrend érzékeltetésére kiemelték, hogy míg az idén 11 hónap alatt 1,28 millió illegális határátlépést regisztráltak, 2009-től 2014-ig összesen 813 ezret.
    A kedden bemutatandó dokumentumban megállapították, hogy az uniós külső határok biztosításának eddigi gyakorlata "teljes mértékben alkalmatlan a határok hatékony és integrált biztosítására", hiszen harmadik országok állampolgárai jogcím nélkül beléphettek az EU területére, és folytathatták útjukat anélkül, hogy a hatóságok megállapították volna személyazonosságukat és végrehajtották volna biztonsági ellenőrzésüket. 
    Ez a fejlemény megkérdőjelezi a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet fenntarthatóságát, ezért intézkedések egész sorát kell megtenni. A schengeni övezetbe belépő uniós állampolgárokat a jövőben alaposan ellenőrizni kell, az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) továbbfejlesztésével pedig ki kell építeni egy önálló európai határőrizeti szervezetet. Létszámát a jelenlegi 400-ról 1000-re kell emelni, a tagállamoknak pedig legalább 1500 határőrizeti szakembert kell az új szervezet rendelkezésére bocsátaniuk, amikor valamely tagállam támogatásra szorul - olvasható a javaslatban.
    A bizottság elképzelése szerint a Frontex akkor is átvehetné egy-egy határszakasz védelmét, ha az érintett tagállam ezt ellenzi - írta a Die Welt.
    A javaslatról számos európai lap beszámolt, valamennyi kiemelte, hogy a Frontex felhatalmazása a határvédelmi feladatok átvételére az érintett ország beleegyezése nélkül a tagállami szuverenitás szűkítését jelenti.
    A bizottság a német és a francia kormány támogatásával készítette el a javaslatot, amellyel kapcsolatban Thomas de Maiziere német belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban rámutatott: a schengeni határőrizeti kódex előírásai szerint a belső határ valamely szakasza ellenőrzésének visszaállításáról a tagállamok többségi döntéssel - vagyis akár az adott ország beleegyezése nélkül - határozhatnak. Hozzátette, hogy egy hasonló megoldással lehetne felhatalmazni a Frontexet a külső határ valamely szakasza védelmének átvételére.