Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lengyel pénzügyminiszter: 2016-ban 2,8 százaléknál alacsonyabb lesz a GDP-arányos költségvetési hiány

2015-12-14 10:43:34

Lengyelországban 2016-ban 2,8 százaléknál alacsonyabbra tervezik a hazai össztermékhez (GDP) mért hiányt a költségvetési törvény módosításában, amelyről e héten tárgyal a lengyel parlament - jelentette be Pawel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter hétfői sajtóértekezletén.

    Szalamacha, aki a novemberben hatalomra került Jog és Igazságosság (PiS) által alakított kormány pénzügyminisztere, a tervezett jövő évi fő gazdasági mutatókat ismertetve elmondta: a törvénymódosítás fő makrogazdasági mutatói alapvetően megegyeznek az előző kormány által elfogadottakkal. Az évi inflációt 1,7 százalékra, a GDP növekedését 3,8 százalékra tervezik.
    A tervezett költségvetési hiány 54,7 milliárd zlotyt (mintegy 12,58 milliárd eurót) tesz ki, a bevételeket összesen 313 milliárd zlotyra (mintegy 72 milliárd euró), a kiadásokat 368 milliárd zlotyra (84,65 milliárd euró) tervezik. A  lengyel vezető politikusok az előző hetekben kilátásba helyezték: a költségvetési bevételeket jövőre többek között a hatékonyabb adóbehajtással, a februártól bevezetendő 0,36 százalékos bankadóval, valamint a nagy kereskedelmi hálózatok 2 százalékos megadóztatásával növelnék. Az erre vonatkozó törvényekről a következő hetekben tárgyal a lengyel parlament.
    Az év első felében bevezetendő családi pótlékról Szalamacha elmondta: ez elsősorban a folytatódó népességfogyást és a lengyelek kivándorlását hivatott megfékezni. Az intézkedés értelmében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forintot) támogatás jár majd.