Auguszta napja van. | 2024.03.29

Negyedével igényelték túl idén az agrárbiztosítások díjtámogatását

2015-12-14 10:38:44

Idén 8600 termelő kötött támogatott növénybiztosítást, összesen 5,7 milliárd forint értékben. Idén második alkalommal fordult elő, hogy a rendelkezésre álló 3 milliárdos támogatási keret nem fedezi a kérelmekben szereplő díjtámogatások 65 százalékos maximumát - közölte a Független Biztosítási Alkusz Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel hétfőn.

    A szövetség közleménye kiemeli: idén negyedik éve működik a díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer, melynek keretében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként visszakapják. 
    Információik szerint az MVH megkezdte a 2015. évi biztosítási díjtámogatás kifizetését, mostanáig több mint 3900 gazdálkodó kapott összesen 1,3 milliárd forintot. 2015-ben a biztosítási díjtámogatásokat kivételesen hazai költségvetési forrásból fizették ki, jövőre azonban ismét uniós források biztosítják a keretet. 
    Mivel a kérelmekben szereplő díjtámogatási összegek mintegy 0,7 milliárd forinttal meghaladják a támogatási keretet, a felosztás biztosítási típus szerint történik. Így a szántóföldi növényekre, a borszőlőre és az almára kötött csomagbiztosítások (A típus) esetében továbbra is 65 százalék a visszatérítés mértéke. A jórészt zöldség- és gyümölcskultúrára és a legfontosabb szántóföldi kultúrákra köthető, jégeső, fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások (B típus) esetén 52 százaléknyi, míg a többi konstrukció (C típus) esetén 30 százalékos visszatérítés illeti a termelőket.
    Idén változást jelentett a növénytermelésben az EU által a területalapú támogatások folyósításának feltételeként szabott úgynevezett "zöldítés", melynek során az árunövények vetési területe jelentősen csökkent. A takarmánynak és zöldtrágyának vetett növények pedig a biztosításban nem szerepelnek, vagyis a támogatott biztosítási díjállomány relatíve kisebb lett. Emellett egyes nagyvállalatok és állami vagy önkormányzati intézmények, cégek is kiestek a rendszerből - írták.
    A közlemény idézi Póczik Andrást, a FBAMSZ elnökségi tagját, aki elmondta: annak ellenére, hogy a potenciálisan biztosítható termőterületek nagysága 10-15 százalékkal csökkent, a benyújtott támogatási kérelmek összege éppen a tavalyi szintet érte el, ami azt mutatja, hogy növekedett a díjtámogatás népszerűsége. Mindez szerinte azt az igényt támasztja alá, hogy jövőre növeljék meg az igénybe vehető keretösszeg mértékét - tette hozzá. A FBAMSZ szerint növelné a támogatott mezőgazdasági biztosítások népszerűségét a garantált visszatérítési alsó küszöbarány bevezetése, és az, ha a támogatások egyes, kiemelt kockázatú állatbetegségekre, illetve hozamgarancia biztosításra is kiterjednének.