Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: jelentősek a különbségek a bankok karácsonyi hitelköltségeinél

2015-12-14 09:54:08

 

 A kis összegű karácsonyi fogyasztási hiteleknél a hitelkamatokon és díjakon túl a kötelezően kapcsolódó pénzügyi termékek, kiegészítő szolgáltatások és a késedelmes fizetés is jelentős többletköltséggel járhat - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

 

    Az MNB hitelválasztó programja szerint a bankok kínálatában tíz-harminc százalék különbség is lehet ugyanannak a kölcsöntípusnak a teljes hiteldíj-mutatójánál (thm).
    A jegybank által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény felidézte, a karácsonyi időszakban sokak által igényelt fogyasztási hitelek - áruhitel, személyi kölcsön, hitelkártya - kamatát, és esetleges további költségeit, díjait egyetlen mutatószámban megjelenítő teljes hiteldíj-mutató mértékét a törvény maximálja.
    A thm ugyanakkor nem tartalmazza a futamidő során az ügyfél döntése alapján felmerülő költségeket, például a futamidő-hosszabbítás díját vagy a késedelmi kamatot, ezek mértéke magas is lehet - figyelmeztet az MNB, hozzátéve, hogy a szerződés megkötése előtt célszerű a thm-en kívüli költségek mértékéről is tájékozódni.
    A nemzeti banknak a karácsonyi hitelek feltételeiről, összehasonlításáról tájékoztatást nyújtó hitel- és lízingválasztó programja szerint a piacon elérhető konstrukciók több mint negyede a törvény szerinti maximális, vagy ahhoz nagyon közeli thm mellett igényelhető.
    Csaknem ugyanilyen arányban vannak azonban a 20 százaléknál kevesebb thm mellett nyújtott konstrukciók is, a legtöbb a személyi kölcsönöknél. A különböző pénzügyi intézmények kínálatában így - ugyanazon hiteltípus esetében is - a thm mértéke akár 10-30 százalékkal is eltérhet.
    A hitelkártyák döntő többségének teljes hiteldíj mutatója 30-40,64 százalék között mozog.
    A személyi kölcsönök kétharmadánál 20 százalék felettiek, a folyószámla-hitelek több mint a felénél 30 százalékot meghaladók a thm-mértékek.
    A piacon elérhető áruhitelek egytizedénél 0 százalék a thm, vagyis ezeknél a tőkeösszegen felül egyéb költséget nem kell fizetni. A hiteldíj mellett ugyanakkor minden esetben a termék árát is érdemes összehasonlítani a különböző kereskedőknél - hangsúlyozta a jegybank.
    Az MNB felidézte, hogy a Tudatos ünnepek kommunikációs kampánnyal támogatják a fogyasztók felelős és körültekintő hitelfelvételét. Ennek keretében a jegybank Karácsonyi pénzügyeink címmel önálló oldalt hozott létre fogyasztóvédelmi honlapján, online navigátor füzetet jelentetett meg a várható kiadások felelős megtervezéséről, Facebook-oldalán hetente tájékoztatja az olvasókat a témával kapcsolatos főbb tudnivalókról, háztartási költségvetés-kalkulátorával pedig segít a kiadások megtervezésében.