Emma napja van. | 2024.04.19

Íjgyártó: népszerűek a magyar programok a montreux-i karácsonyi vásáron

2015-12-12 17:48:19

Nagy a népszerűségük a magyar programoknak a svájci Montreux-ben zajló világhírű karácsonyi vásáron, amelyen idén Magyarország a díszvendég - nyilatkozta az MTI-nek Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár szombaton, miután a helyszínen megnyitotta az ezen a hétvégén zajló különleges magyar programsorozatot.

    Az államtitkár azt mondta: a magyar kiállítók tökéletesen teljesítették a vásár szervezőinek kérését, amely többek között arra irányult, hogy a vásár teljes ideje alatt autentikus magyar konyha álljon a látogatók rendelkezésére. További elvárás volt, hogy a magyar népi hagyományok bemutatása hangsúlyos szerepet kapjon. Íjgyártó István elmondta: nagy sikert aratott a matyó divatbemutató, ami bizonyítéka annak, hogy a magyar kulturális értékek modern vonatkozásban is megállják a helyüket.
    Hrivnák Tünde, a BY ME Matyó tulajdonosa és divattervezője elmondta: óriási lehetőség volt számára, hogy bemutathatta kollekcióját a rangos montreux-i karácsonyi vásáron, ahová a Magyar Nemzeti Kereskedőház szakmai partnerségén keresztül jutott ki. A designer hozzátette: a divatbemutatót követően azonnal meghívást kapott jövőre Genfbe egy kollekcióbemutató körutazásra.
    A magyar gasztronómiával a vásár központjában felállított Magyar Chalet-ben, vagyis Magyar Csárdában ismerkedhetnek a vendégek. Az üzemeltető Vécsy György az MTI-nek hangsúlyozta, hogy tapasztalata szerint rendkívüli az érdeklődés Magyarország és a magyar termékek iránt a vásáron. "Naponta átlagosan 200 vendéget szolgálunk ki, a vásár eddigi három hete alatt már több mint 4600-an kóstoltak bele a magyar konyhába" - mondta, hozzátéve, hogy a vásár végéig, vagyis karácsonyig további 3000 vendégre számítanak, a tapasztalatok szerint ugyanis az ünnepekhez közeledvén megnövekszik a vásár forgalma. 
    Vécsy György megjegyezte, hogy a legnépszerűbb étel a bográcsgulyás, a marha- és a báránypörkölt. A svájciakon és a Svájcban élő magyarokon kívül pedig a leggyakoribb vendégek a franciák, az olaszok és a németek.
    A Montreux-i Karácsonyi Vásár (Montreux Noël) az egyik legnagyobb presztízsű adventi esemény a világon. Idén 21. alkalommal rendezik meg. 1995-ben eredetileg helyi kereskedők alapították. A vásárra először 2004-ben hívtak meg díszvendég országot. Azóta Finnország, Svédország, Kanada és Oroszország is lehetőséget kapott bemutatni karácsonyi hagyományait. Tavaly Montreux testvér- és partnervárosai kaptak meghívást, idén pedig Magyarország.
    A vásáron elsősorban a kézműves termékek és az autentikus gasztronómia kapnak hangsúlyos szerepet. Mára a montreux-i vásár nyitva tartásának egy hónapja alatt több mint félmillió látogatót vonz, elsősorban Svájcból, Franciaországból, Olaszországból és Németországból. Ezzel Svájc három leglátogatottabb karácsonyi vásárainak egyike a zürichi és a bázeli mellett.