Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2015-12-12 15:04:51

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    
    Napok óta változatlan Európa időjárási képe. A ciklonrendszerek továbbra is a kontinens északi felén vonulnak, ott hatásukra igen változékony, de a nyugatias áramlásnak köszönhetően viszonylag enyhe az idő. A sok felhő és az élénk légmozgás miatt még éjszaka is csak a legészakibb részeken fordul elő kemény fagy. Ugyanakkor a többórás napsütés jellemzi a déli területek időjárását. Már napok óta a mediterrán térségben van a legmelegebb, ahol 15 fok fölé melegszik délutánonként a levegő, sót Dél-Spanyolországban 20, 21 fokot is mérnek. A Kárpát-medence az északi ciklonális és a déli anticiklonális mező peremén helyezkedik el. Az északi frontok időnként érintik térségünket, de jelentős változást nem okoznak; számottevő csapadék és hőmérséklet-változás továbbra sem várható.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig
    ---------------------------------------------------
    
    Kezdetben a többnyire erősen felhős ég mellett rövid időszakokra vékonyodhat el a felhőzet. Tartósabban ködös területek főként délen, délnyugaton lehetnek, éjszaka pedig a Duna mentén és az Északi-középhegység térségében is képződhet köd, helyenként zúzmarával. Vasárnap napközben szakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra szinte mindenütt kisüt a nap, tartósan sok felhő az ország északkeleti harmadán valószínű. Számottevő csapadék továbbra sem lesz. A délnyugati szél több helyen megélénkül, vasárnap estefelé északnyugaton nyugatira, északnyugatira fordul.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 4 és 10 fok között várható.