Emma napja van. | 2024.04.19

Oláh Gábor: 600 milliárd forintnyi területfejlesztési pályázat jelenik meg még az idén

2015-12-10 13:50:07

 A következő napokban 100 milliárd, karácsonyig pedig további 500 milliárd forintnyi területfejlesztési pályázat jelenik meg, ami az uniós költségvetési ciklusban ezen a területen rendelkezésre álló források csaknem fele - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Szegeden.

    Oláh Gábor a Magyar Államkincstár által szervezett információs napon tartott sajtótájékoztatón elmondta, az intézményrendszer készen áll arra, hogy a beérkező pályázatokat a lehető leggyorsabban elbírálja. Hozzátette: a fejlesztési források másik felére várhatóan már 2016-ban kiírják a pályázatokat.
    A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, a kormány döntése alapján a területfejlesztési programok a megyék és a megyei jogú városok közreműködésével valósulnak meg az új uniós költségvetési ciklusban. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elsősorban a települési önkormányzatok, illetve egyházak, társadalmi szervezetek pályázhatnak fejlesztési elképzeléseik támogatására.
    Az elmúlt másfél évben kiválasztották az elérendő célokat, és kidolgozták a mintegy 1231 milliárd forintnyi forrás hatékony felhasználásához szükséges szervezetrendszert. A korábbi regionális rendszert megszüntetve, megyei szintre került a programok végrehajtásával kapcsolatos koordináció. Egyszerűbbé válik a támogatások felhasználása, a nem jövedelemtermelő fejlesztéseknél - a TOP által támogatott projektek többsége ilyen - nem kell önrészt biztosítani - tudatta Oláh Gábor.
    Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke közölte, Csongrád megyébe közel 73 milliárd forint területfejlesztési forrás érkezik, ebből Szegedre 33,87, Hódmezővásárhelyre 9,87 milliárd. Ebből jelentős eredmények érhetők el a gazdaságfejlesztés, a munkahelyteremtés területén 2020-ig.