Gedeon napja van. | 2024.03.28

Feltételezett háborús bűnösök után kutatnak Bosznia-Hercegovinában

2015-12-10 10:03:45

 

Öt szerb nemzetiségű férfit fogtak el csütörtökön abban a bosznia-hercegovinai rendőrségi akcióban, amelynek célja az 1992-1995-ös boszniai háború idején a muzulmán bosnyákok ellen végrehajtott háborús bűnök elkövetőinek felkutatása az ország nyugati részében.

 

    A Nezavisne Novine című boszniai újság honlapjának beszámolója szerint ez az eddigi legátfogóbb akció Nyugat-Boszniában, Novi Grad környékén. Négy helyszínt vizsgáltak eddig át a boszniai ügyészség megbízásából, közöttük a rendőrség épületét is.
    Öt boszniai szerb férfit tartóztattak le emberiesség elleni bűnök elkövetésének gyanújával - írta közleményben a boszniai ügyészség. A bűncselekmények következtében Novi Grad környékéről 1992-ben szinte a teljes bosnyák lakosságot elűzték, valamint 27 civilt meggyilkoltak. A lakosság elűzése során a feltételezett elkövetők megkínozták, testileg és lelkileg bántalmazták, fogva tartották és kirabolták a helyi civil lakosságot. Az elűzöttek nagy része azóta sem tért vissza otthonába - olvasható a közleményben.
    Háborús bűncselekmények elkövetésének gyanújával a bosznia-hercegovinai rendőrség kedden egy bosnyák férfit fogott el. Sakib Mahmuljin a gyanú szerint az 1992-1995-ös boszniai háború idején a bosnyák csapatok egyik parancsnokaként háborús bűnöket követett el fogva tartott szerbekkel szemben, amikor nem akadályozta meg, hogy az általa felügyelt területen egy, a boszniai muzulmán hadseregben szolgáló mudzsahed egység mintegy 50 foglyot elraboljon és meggyilkoljon. A férfit azonban szerdán már szabadon is engedték.
    A boszniai háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és majdnem kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Háborús bűnök miatt eddig több mint kétszáz embert ítéltek el, többségében szerbeket.