Andrea napja van. | 2024.04.18

Nagy Britannia nem tud befogadni évi 300 ezer bevándorlót

2015-12-09 18:23:33

 

Nagy Britannia egy megreformált Európai Unió tagja szeretne maradni, de a "nettó bevándorlás" évi 300 ezer fős szintje tarthatatlan számára - jelentette ki David Cameron brit miniszterelnök szerdán Bukarestben, miután Klaus Iohannis román államfővel találkozott.

 

    A román elnöki hivatalban tartott közös sajtótájékoztatón Cameron kifejtette: maga is támogatja a polgárok szabad mozgásának elvét, elismeri, hogy a románok és más európaiak jelentősen hozzájárulnak a brit társadalom fejlődéshez, de megoldást kell találni arra, hogy csökkenjen az a nyomás, amely a migráció következtében nehezedik a brit szociális rendszerre.
    Mint mondta, a román elnökkel biztonsági kérdésekről és a migráció okairól is szót váltottak, egyetértve abban, hogy a legsürgősebb feladat megfékezni a konfliktusokat és enyhíteni a szegénységet, amelyek elűzik otthonaikból az embereket.
    Cameron szerint Románia és a Nagy Britannia nemcsak az EU-ban a NATO-ban partnerek, hanem jó üzleti kapcsolatokat is ápolnak, partnerek az európai energetikai biztonság megerősítésében. Megjegyezte: Románia megújítja tengeri flottáját, és ez jó lehetőséget teremt a brit-román együttműködés fejlesztésére.
    Klaus Iohannis rámutatott, hogy Cameron személyében 16 éve először érkezett brit kormányfő hivatalos látogatásra Romániába. Azt is hangoztatta, hogy a Nagy Britanniában dolgozó román állampolgárok kiválóan beilleszkednek az ottani társadalomba, amelynek adófizető polgáraivá váltak.
    Iohannis kifejezte reményét, hogy az EU-nak saját alapelveit tiszteletben tartva sikerül olyan megoldásokat találnia, amelyek a brit népszavazást az unióban maradás javára döntik el. Úgy vélte: Nagy Britanniának az európai közösségben a helye, az EU és Nagy Britannia is erősebb lesz, ha a britek a bennmaradás mellett döntenek.
    A román elnök köszönetet mondott Cameronnak az október 30-i bukaresti tűzvész sebesült áldozatainak kezelésében nyújtott brit segítségért. A brit kormányfő egyébként személyesen felkereste a 60 emberéletet követelő tragédia helyszínét és virágot helyezett el a belvárosi Colectiv-klubnál kialakított kegyhelyen.
    A brit miniszterelnök Dacian Ciolos román kormányfőt is tájékoztatta az EU megújítását célzó brit javaslatokról. Ciolos később egy sajtótájékoztatón annyit mondott ezekről: Románia nagyjából mindenben támogatni tudja London elképzeléseit, az uniós polgárok mozgási szabadságának esetleges korlátozását kivéve.