Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megalakult a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum

2015-12-09 16:51:04

 Megalakult a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum három szakszervezet részvételével szerdán - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága az MTI-t.

    A fórum tagjai a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, valamint a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete - írták a közleményben.
    Az államtitkárság tájékoztatása szerint Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az alakuló ülésen azt mondta, az elmúlt időszakban a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság mindhárom követelésében történt előrelépés: a bérrendezés, a munkaközi szünet, valamint az ágazati érdekegyeztetés újraindítása ügyében is.
    A közleményben hozzátették, a kormány elkötelezett, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje az ágazatban dolgozók munkáját, ezért 2014 óta a jövő évi költségvetésben meghatározott összeggel együtt 60 milliárd forintot fordít a szociális szféra bérrendezésére. Emlékeztettek, hogy augusztus elején kezdődött meg a szociális dolgozók bérkiegészítéseinek átutalása, és a kormány novemberben döntött a további folyósításról.
    A tárca célja, hogy az egyeztetés minél szélesebb körű legyen, ezért rendszeresen ülésezne az Ágazati Érdekegyeztető Kerekasztal is, ahol az ágazatban érintett valamennyi érdekegyeztető szervezet részt venne és kifejthetné álláspontját - fűzték hozzá.
    A Népszava keddi számában írt arról, hogy az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság sztrájkkövetelésére összehívja a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórumot, hogy az ágazatban dolgozók elvárásait és a tárca lehetőségeit egyszerre vitassa meg valamennyi szereplő.