Csongor napja van. | 2024.04.16

Ukrán válság: Kijev szerint ismét tiltott nehézfegyverekkel támadnak a szakadárok a kelet-ukrajnai fronton

2015-12-09 16:07:38

A szakadárok harckocsikat, Grad rakéta-sorozatvetőket és más, 100 milliméter kaliberűnél nagyobb tüzérségi nehézfegyvereket vontak össze a kelet-ukrajnai frontvonal Donyeck környéki szakaszán - hozta nyilvánosságra szerdán az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése.

    A nehézfegyverek a minszki megállapodások alapján nem lehetnének a frontvonal harminc kilométer széles övezetében. Mindkét fél azt állítja, hogy már kivonta minden, 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi nehézfegyverét a front menti övezetből. 
    A védelmi tárca felderítési értesülései szerint viszont a szakadár oldalon ismét több nehézfegyver tűnt fel Donyeck, valamint a megyeszékhelytől 47 kilométerre lévő Horlivka település környékén. 
    A kijevi hadműveleti parancsnokság szerdai közleményében arról adott hírt, hogy az előző este a szakadárok kétszer nyitottak tüzet Grad rakéta-sorozatvetőkkel a Donyecktől nyugatra fekvő, ukrán ellenőrzésű területre, ezen kívül a térségben Piszki települést 120 milliméteres aknavetőkkel lőtték.
    A parancsnokság tájékoztatása szerint a tüzérségi támadások száma jelentősen nőtt a térségben, az elmúlt éjszaka alatt összesen 39-szer nyitottak tüzet a szakadárok a kelet-ukrajnai front menti ukrán katonai állásokra. 
    Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt nap alatt öt ukrán katona sebesült meg a harci cselekmények közben.     
    Eduard Baszurin, a szakadár Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériumának" szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján közben az ukrán hadsereget vádoltak meg azzal, hogy nehézfegyvereket rejteget a frontvonal menti övezetben. Állítása szerint a szakadárok felderítői két álcázott harckocsit és két önjáró tüzérségi rendszert fedeztek fel Donyecktől nyugatra, mindössze három kilométerre a frontvonaltól.