Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ukrán válság - WSJ: az Európai Bizottság valószínűleg támogatni fogja Ukrajna vízummentességét

2015-12-09 13:31:58

 

 Az Európai Bizottság kész támogatni az Európai Unió és Ukrajna közötti vízumliberalizációt - írta a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai újság európai kiadása szerdán uniós tisztségviselőkre hivatkozva.

 

    A politikai-üzleti napilap szerint a lépés valószínűleg nyugtalanságot fog kelteni több, az Európát érintő migrációs válság kezelésével küzdő uniós tagállamban.
    Petro Porosenko ukrán államfő elnökségének egyik fő célkitűzése, hogy lehetővé tegyék az ukrán állampolgárok számára a vízum nélküli belépést az EU-országokba. A vízumliberalizáció gyakorlati hasznán túl a lépésnek szimbolikus jelentősége is van Ukrajna számára, a volt szovjet tagköztársaságban sokan a nyugati orientáció jelképeként tekintenek a vízumkötelezettség eltörlésére.
    Név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselők azt közölték, hogy az Európai Bizottság valószínűleg január végéig áttekinti a kijevi kormány kérelmét, az azonban egyelőre erősen kétséges, hogy az uniós tagországok egyöntetűen támogatni fogják-e a kezdeményezést.
    Az uniós és a török vezetők nemrégiben abban állapodtak meg, hogy Törökország erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, az EU pedig cserébe egyebek mellett eltörli a török állampolgárok vízumkötelezettségét.
    A WSJ szakértői szerint azonban várhatóan több tagország részéről is heves ellenállásba fog ütközni, hogy megkönnyítsék több mint 100 millió ukrán és török állampolgár számára a belépést az Európai Unióba.
    Az Európai Bizottság áprilisban meghatározta az EU és Ukrajna közötti vízumliberalizáció tíz elengedhetetlen feltételét, ezek közé tartozik egyebek mellett a határőrizet megerősítése, a biometrikus útlevelek kibocsátása, valamint a korrupció, a pénzmosás és a szervezett bűnözés elleni fellépés fokozása. Uniós illetékesek arról számoltak be, hogy bár Ukrajna teljesítette a feltételeinek többségét, maradt még néhány megoldatlan kérdés.