Gedeon napja van. | 2024.03.28

Teljes egészében kifizette az előző uniós ciklus forrásait Magyarország

2015-12-09 11:02:10

 

Egy hónappal a zárás előtt teljes egészében kifizette a 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési időszak rendelkezésre álló forrásait Magyarország - jelentette be Lipők Sándor megyei fejlesztési miniszteri biztos sajtótájékoztatón szerdán, Nyíregyházán.

 

    Elmondta, a hétéves programozási időszakban eredetileg 8200 milliárd forintos kerettel rendelkezett az ország, az árfolyam-különbözet miatt azonban további 700 milliárd forint forrás lehívására nyílt lehetőség.
    Hozzátette: az idén minden eddiginél nagyobb kifizetés teljesült, egy hónappal a zárás előtt 2238 milliárd forintot fizettek ki számlára, illetve előleg elszámolás formájában. Ez az összeg 2013-ban 1700, míg 2014-ben 1850 milliárd forintot tett ki.
    Lipők Sándor a sajtótájékoztatón megjegyezte, a kifizetések fedezetét immár nem a Brüsszelből érkező források jelentik, mivel azt már felhasználta Magyarország, hanem a költségvetés tartalékból jutnak pénzükhöz a vállalkozások.
    A miniszteri biztos felidézte, 2012 nyarán még nagyarányú, 25-30 százalékos forrásvesztéssel számolt Magyarország esetében az Európai Bizottság, a negatív prognózis és az előző kormány által elkövetett hibák miatt a 2010-ben hivatalba lépő kabinet a pályázati és kifizetési rendszer átalakításáról döntött.
    Az ezzel kapcsolatos központi koordináció a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megszüntetésével 2013 második felében a Miniszterelnökséghez került át, a lépésnek köszönhetően 25 százalékponttal növekedett 2013-ról 2014 végére az uniós támogatások kifizetési aránya - ismertette Lipők Sándor. Elmondta, az európai bizottsági kifizetések százalékos aránya szerinti rangsorban a közép-európai országok között a 85 százalékos arány elérő Lengyelország után második helyet foglalja el Magyarország 73 százalékkal, amelyet Csehország 71, Szlovákia 66, valamint Románia 56 százalékkal követ.
    A vállalkozások 1654 milliárd forintos támogatásban részesültek, ami közel 43 ezer támogatott projektet jelent, a kedvezményezetteket tekintve pedig az 5 ezer milliárd forintot is meghaladják az önkormányzati és költségvetési szervek programjai - sorolta a biztos. Hozzátette, az állami vállalkozásokat 3017 milliárddal támogatta az EU, ebből - a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásainak köszönhetően - például utakat, kerékpárutakat építettek és újítottak fel, valamint a vasútvonalak rekonstrukcióját végezték el. 
    A magyar reformok működnek, Európában példaértékűnek tekintik az előző időszakban a forráslehívással kapcsolatban elvégzett munkát, amely 2016-ban is folytatódni fog - fogalmazott Lipők Sándor.