Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egyetemi tanár: lehet, hogy újraalapítják az EU-t

2015-12-09 08:35:00

 

 Lehet, hogy újraalapítják az Európai Uniót (EU) - jelentette ki Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

 

    Az egyetemi tanár erről Martin Schulznak egy keddi német lapinterjújával kapcsolatban beszélt, amelyben az Európai Parlament elnöke úgy fogalmazott: "az EU veszélyben van", mert a közösségen belül működnek bizonyos erők, amelyek szét akarják verni.
    Kiss J. László a nyilatkozatot egy személyes vonatkozásoktól sem mentes kritikának nevezte, amelynek megjelenése időszerű a francia regionális választások után. Véleménye szerint Európa "politikai tájképe" változóban van: teret nyertek az euroszkeptikus nézetek, a francia-német együttműködés pedig megakadt.
    Úgy véli, hogy Martin Schulz "diagnózisa" többé-kevésbé helytálló, az EU-ban most egyidejűleg vannak jelen az integráció irányába tett erőfeszítések és a "nemzeti szétfejlődés" tendenciái.
    Kiss J. László hangsúlyozta, hogy az unió egy normaközösség, az euroválság és a menekültválság azonban a szabályok megsértéséről szól - a németek például felfüggesztették a schengeni előírások alkalmazását -, ami jól tükrözi a kialakult válságot.