Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rétvári: a kormány tovább dolgozik a szegénység csökkentésén

2015-12-09 07:05:15

 

Két év alatt 600 ezerrel nőtt azok száma, akiket már nem fenyeget a szegénység és 168 ezerrel csökkent a mélyszegénységben élők száma, a kormány pedig tovább dolgozik azon, hogy csökkenjen a mélyszegénységben élők vagy a szegénységnek kitettek száma - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. 

 

    Rétvári Bence a KSH legfrissebb adatairól szólva elmondta: a mélyszegénységben élők száma 168 ezerrel csökkent, de ha azt nézik, ki van kitéve a szegénység, a társadalmi kirekesztődés veszélyének, akkor az elmúlt két évben az ő számuk is nagymértékben csökkent, tavaly 241 ezerrel, idén további 359 ezerrel. 
    Mint mondta, összességében az elmúlt két-három évben az új adórendszer, a munkahelyteremtés, a devizahitelek kivezetése, a rezsicsökkentés révén 600 ezerrel nőtt azok száma, akik biztonságban érezhetik magukat, vagyis kikerültek abból a veszélyeztetett helyzetből, hogy lecsússzanak. 
    Az államtitkár elmondta azt is, a kormány tovább dolgozik a szegénység csökkentésén, ennek pedig fontos eszköze a munkahelyteremtés, de további eszközként említette a rezsicsökkentés megvédését és a csökkenő személyi jövedelemadót is. 
    A gyermekétkeztetéssel kapcsolatban az államtitkár jelezte: eddig az étkeztetést támogatták, 92 ezerről 318 ezerre nőtt azoknak a bölcsődéseknek, óvodásoknak, kisiskolásoknak a száma, akik ingyenesen kapnak enni. 
    Mivel megnőtt az igény az óvodai étkeztetésre, a kormány megduplázta a konyhák bővítésére, korszerűsítésére, konyhai eszközök gyártására, új konyha építésére fordítható keretet. Az idei költségvetés egymilliárd forintot különített el a gyermekétkeztetés feltételeinek javítására, ezt az igényekre tekintettel megduplázza a kormány, így az idénre tervezett 1 milliárd forint helyett 2 milliárd áll rendelkezésre, ebből 114 konyhát lehet bővíteni, felújítani.
    Hangsúlyozta: jobb felszerelésre van szükség ahhoz, hogy jobb minőségű ételt tudjanak a gyerekeknek adni.