Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: a görög bevándorlási miniszter vegyen példát Magyarországról

2015-12-08 14:28:59

 

Jannisz Muzalasz görög bevándorlási miniszter jobban tenné, ha nem össze-vissza beszélne, hanem példát venne Magyarországról - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden reagálva kollégája nyilatkozataira.

 

    Az MTI-nek eljuttatott közleményben az olvasható: Jannisz Muzalasz a görög-macedón határnál lévő Idomeni településnél fennálló helyzettel kapcsolatban - több internetes hírportál szerint - úgy nyilatkozott: "nem akarunk vérontást, nem akarunk egy újabb Magyarországot."
    A közlés szerint a görög bevándorlási miniszter ezzel utalt a várható rendőri beavatkozásra a menekültek eltávolítása érdekében, hangsúlyozta, hogy szeretnék elkerülni az erőszakot.
    A külgazdasági és külügyminiszter felidézte azt is, Jannisz Muzalasz a MEGA TV-nek adott interjúja szerint Görögország kizárását a schengeni övezetből "xenofób miniszterelnökök nyilatkozatai kezdeményezték".
    Szijjártó Péter minderre úgy reagált: Magyarország az egyetlen olyan ország, amely képes betartani az európai jogszabályokat, a magyar kormány képes ellenőrizni azt, ami az ország területén történik.
    A Röszkénél történt összecsapásnak egyetlen oka van, az hogy az illegális bevándorlók nem tartották be a szabályokat, nem mentek el a hivatalos határátkelőhöz, hanem megtámadták Magyarország és az Európai Unió külső határát, amit a magyar rendőrség arányos és szakszerű fellépéssel megvédett - hívta fel a figyelmet a miniszter a közleményben.
    Értjük, hogy nagyon nehéz több ezer kilométernyi tengeri határ megvédése, de ha valami nehéz, attól még nem lehetetlen - közölte Szijjártó Péter.
    A külügyminiszter szerint Görögország és az unió külső határát egy közös európai erő tudná megvédeni, és elfogadhatatlan, hogy Görögország ezt a javaslatot nem támogatja.