Emma napja van. | 2024.04.19

Párizs és Berlin szerint a migrációs hullámnak csökkennie kell

2015-12-08 13:11:13

 

 Bernard Cazeneuve francia és Thomas de Maiziere német belügyminiszter "határozottan meg van arról győződve", hogy az Európába érkező migrációs hullámnak csökkennie kell - derül ki abból a levélből, amelyet a két politikus intézett az Európai Bizottsághoz.

 

    A december 3-ai keltezésű levél kedden jutott el az AFP francia hírügynökség birtokába.
    "Nagyon határozottan elutasítjuk a terroristák és a migránsok bármilyen összekeverését" - írta a francia és a német belügyminiszter Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének és Dimitrisz Avramopulosznak, az Európai Unió migrációügyi biztosának.
    A két miniszter a levélben a "menekültválság megoldását célzó közös válaszra" szólít fel, és a Frontex európai határőrizeti ügynökség szerepének és fellépéseinek "alapvető megerősítését" sürgette.
    Németország hétfőn jelentette be, hogy november végéig csaknem 965 ezer menedékkérőt vettek nyilvántartásba. A migrációs válságot Franciaországban - amely egyébként nem számít a menekültek célországának - pedig azt súlyosbította, hogy kiderült, a november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletek elkövetői közül két öngyilkos merénylő a migránsok közé vegyülve, hamis útlevelekkel szivárgott be Európába.
    Emiatt a tárcavezetők szerint "egyértelmű, hogy a külső határaink ellenőrzését nagyon gyorsan meg kell erősíteni".
    A Frontex ügynökségnek a két miniszter szerint jelentősebb tartalékkal kell rendelkeznie olyan operációs erőkből, amelyek bármikor mobilizálhatók, és "rendkívüli körülmények" esetén a Frontexnek képesnek kellene lennie arra, hogy "kezdeményezze, saját irányítása alatt, az intervenciós csapatok gyors mozgósítását a határokon". 
    A Frontex határőreinek Párizs és Berlin szerint hozzáférést kell biztosítani az Európai Unió érvényes adatbázisaihoz (az ujjlenyomatok összehasonlítására irányuló Eurodac és az Interpol adataihoz, valamint a nemzeti adatbázisokhoz), és a szerepét "ki lehetne bővíteni azzal a lehetőséggel, hogy egy harmadik ország területén is akciókat hajthasson végre, az érintett ország és az Európai Unió beleegyezése mellett" - hangsúlyozzák a tárcavezetők.
     Bernard Cazeneuve és Thomas de Maiziere szerint ahhoz, hogy a határellenőrzések hatékonyabbá váljanak, az érvényes adatbázisokat össze kellene kapcsolni, és rendszeresen ellenőrizni kellene. A miniszterek a Schengeni határellenőrzési kódex reformjának szükségességére is felhívták a figyelmet, valamint "alapvetőnek" ítélték meg, hogy a migránsok Európába való belépésénél felállítandó befogadóközpontok "a lehető legrövidebb időn belül működőképesek legyenek", mert ezen központok felállítása a tárcavezetők szerint jelenleg "túl hosszadalmas".