Emma napja van. | 2024.04.19

Illegális bevándorlás - Ljubljana nem ellenzi a kerítést a szlovén-osztrák határon

2015-12-08 12:36:29

 

Ljubljana nem ellenzi, hogy az osztrák hatóságok kerítést emelnek a szlovén-osztrák határon. A külügyminisztérium szerint csak ideiglenes megoldásról van szó, és az osztrákok korábban egyeztettek Szlovéniával - jelentette kedden a ljubljanai sajtó.

 

    "A kerítés célja, hogy a migránsokat és menekülteket a megfelelő irányba terelje. Ezért semmi olyan nem történt, ami miatt Szlovéniának tiltakoznia kellene"- közölte a tárca.
    Hozzátette: ezt az a tény is alátámasztja, hogy Ausztria saját területén - a már megszokott határátkelőhelyen - új befogadóállomást is épít, ez pedig azt jelenti, továbbra is fogadják a migránsokat.
    A szlovén ellenzéki pártok, amelyek többször figyelmeztették Miro Cerar baloldali kormányát, hogy a nem megfelelően ellenőrzött tömeges bevándorlás miatt Szlovénia könnyen a schengeni övezeten kívül találhatja magát-, viszont úgy vélik: az osztrák kerítés okot adhat az aggodalomra.
    Szerintük Szlovéniának csak az útlevéllel és schengeni vízummal rendelkező bevándorlókat lenne szabad beengednie az országba, valamint segítséget kellene kérnie az Európai Uniótól a Horvátországgal közös határának ellenőrzésében, ahol eddig már 110 kilométer kerítés is épült.
    A november közepén bejelentett tervek szerint Ausztria négy kilométernyi kerítés építésébe kezdett a szlovén-osztrák határ melletti Spielfeldnél a menekültek szabályozott áthaladása érdekében. A munkálatok hétfőn délután kezdődtek, és karácsonyig tartanak.
    Szlovéniába hétfőn 4240 migráns érkezett. Kedden 6 óráig újabb 2076 fő lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 301 839 illegális bevándorlót regisztráltak. Ausztriába október 20. óta 287 049 migráns távozott Szlovéniából.
    Hétfőn 4162 migráns lépte át a szerb-horvát határt, kedden 9 óráig pedig újabb 2194 érkezett Horvátországba. Őket a horvát hatóságok a bródi téliesített tranzitközpontból rövid időn belül vonattal Szlovéniába szállították.
    A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 481 158 migránst vettek nyilvántartásba.