Andrea napja van. | 2024.04.18

NGM: több mint 600 milliárd forint támogatásról van még egyeztetés az unióval

2015-12-08 09:04:07

 

Több mint 600 milliárd forint uniós támogatásról van még egyeztetés az Európai Bizottsággal (EB) az idén záruló pénzügyi elszámolási ciklust érintően - erről Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára beszélt az M1 aktuális csatornán kedden reggel.

 

    Hozzátette: jelentős, a GDP arányában a 2 százalékot is meghaladó összegről van szó, amit a magyar államnak kell előfinanszírozni.
    Az államtitkár kifejtette, mivel 2015 a záró éve a 2007-2013-as uniós pénzügyi időszaknak, az év végéig a kedvezményezett vállalatok, önkormányzatok felé minden olyan támogatást ki kell fizetni, amelyet az európai unió társfinanszíroz.
    Hozzátette: az Európai Bizottsággal fennálló, több programot érintő egyeztetések nem befolyásolják a magyar állam kedvezményezettek felé fennálló kifizetési kötelezettségét, ugyanakkor a kiadásokhoz kapcsolódó uniós támogatást az EU sok esetben nem utalja át. Emiatt van egy jelentős államháztartási finanszírozási szükséglet, ami az államadósságot ideiglenesen emeli, mivel hazai forrásokból, plusz állampapír kibocsátásból kell a kiadásokat finanszírozni.
    Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem befolyásolja a GDP-arányos 2,4 százalékos hiánycélt, mert az uniós szabályok szerint az állam a jogosan várt, de még nem beérkezett támogatásokat is bevételként könyvelheti el.
    Az államtitkár elmondta: az egyeztetések döntő részben át fognak húzódni 2016-ra, de azzal kalkulálnak, hogy a viták előbb-utóbb lezárulnak, és legkésőbb jövőre az EB át fogja utalni a visszatartott támogatásokat.