Auguszta napja van. | 2024.03.29

Új igazgatót neveztek ki az izraeli hírszerzés élére

2015-12-08 08:39:49

 

Joszi Kohent, a Moszad korábbi igazgatóhelyettesét nevezte ki a hírszerző szervezet élére Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök - jelentette kedden az izraeli média. 

 

    Kohen kiválasztásával Netanjahu az utóbbi években kialakult gyakorlat szerint döntött, ugyanis több ciklusban is a szervezet régebbi tagjai közül került ki az új igazgató.
    Meglepetésként hatott és zúgolódást váltott ki a Moszad berkein belül az a korábbi hír, hogy Benjámin Netanjahu a szervezeten kívülről akart volna új vezetőt kinevezni a hírszerzés élére, Idó Nehustán, a légierő volt főparancsnoka személyében. A miniszterelnöki hivatal később cáfolta ezt az értesülést.
    Tamír Pardó, a Moszad januárban, hivatali idejének lejárta után távozó igazgatója már gratulált utódjának, és megbeszélték a hivatali teendők átadásának menetét.
    Az ötvennégy éves Joszi Kohen sorkatonai szolgálatának befejezése, az 1980-as évek közepe óta a Moszad dolgozója. A megnyerő külseje miatt fotómodellnek is titulált Kohen tevékenységéről nem közölt részleteket az izraeli média, de a katonai rádió honlapja szerint 2006-ban az operatív osztály élén "Izrael biztonságáért" kitüntetést kapott egy "merész és szokatlan" akcióért.
    Ezután két évig a Moszad igazgatóhelyettese volt, majd a nemzetbiztonsági tanács élére került, ahonnan Netanjahu most a Moszad igazgatójává nevezte ki.