Emma napja van. | 2024.04.19

Iskolai előadás-sorozatot indít a Békéscsabai Jókai Színház

2015-12-07 15:34:57

 

"A színház házhoz megy" kezdeményezés keretében tizenkét iskolában mutatja be Moliere A fösvény című darabját a Békéscsabai Jókai Színház. Az előadás-sorozat szombaton a nagyszénási Czabán Samu Általános Iskolában kezdődik.

 

    Forgószínpadon, mobil díszlettel és barokkos jelmezekkel mutatják be a jelentkező általános- és középiskoláknak a francia szerző darabját, a szövegen nem változtatnak, nem könnyítenek, Illyés Gyula fordítását használják - nyilatkozta az MTI-nek Merő Béla rendező. 
    Hozzátette: a darabhoz egy kiállítás is tartozik, a commedia dell arte és a farce (középkori tréfás színpadi játék, bohózat) jellemző karaktereit, a moliere-i színház alapelemeit mutatják be a diákoknak felkészítésként. A másfél órás, két részes előadás után pedig beszélgetnek a gyerekekkel a darabról, a szerzőről, a klasszicista korról. 
    A darab kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy A fösvény része a tananyagnak, a pénzvilág csábításába esett főszereplő "egészen mai figura", és Moliere "olyan, mint Shakespeare, mindenkihez szól" - mondta a rendező. 
    Merő Béla kifejtette: a cél, hogy a nézőtérről ma még hiányzó fiatal korosztályt meg tudják szólítani, a későbbiekben be tudják vonzani a színházba, ehhez próbálnak meg igazi színházi élményt teremteni az iskolák tornatermében, auláiban. Megjegyezte: szerinte meg lehet fogni egy ilyen kezdeményezéssel a fiatalokat, de a folyamat bizonyosan hosszú lesz, évekre lesz szükség hozzá.
    Korábban is tettek már erre kísérletet, a Csongor és Tündét, majd az Antigonét úgynevezett beavatószínházi keretek között vitték színre, amely során megpróbálták elmagyarázni a nézőknek a színház, vagy például a görög rituálék lényegét. A probléma az volt, hogy csak egy szűk közönséget értek el, drámapedagógiai oktatássá vált a kísérlet, ezért másik utat kerestek - tette hozzá.
    Az új kezdeményezést az évad elején hirdették meg, mostanáig tizenkét iskola jelentkezett Békés megyéből, hogy szeretné, ha bemutatnák a darabot az intézményben. A következő évadban pedig a tervek szerint "felviszik a nagyszínpadra" a művet - mondta a rendező.
    A főszereplőt, az érzelmek nélküli, csak anyagi érdekből cselekvő és gondolkodó Harpagont Bartus Gyula alakítja, a főbb szerepeket Vadász Gábor, Szabó Zoltán, Szabó Lajos, Komlósi Kata, Nagy Róbert, Petri Viktor, Kovács Edit és Csomós Lajos játsszák. A teátrum művészei mellett a Színitanház növendékei is megjelennek a darabban.