Gedeon napja van. | 2024.03.28

Őrizetbe vettek egy terroristák toborzásával gyanúsított irakit Olaszországban

2015-12-07 12:59:54

 

Őrizetbe vettek a dél-olaszországi Bariban hétfőn egy iraki férfit, aki a hatóságok szerint több nemzetközi terrorista csoport számára is tagokat toborzott.

 

    Az olasz terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság (Digos) a Bariban levő, úgynevezett azonosítási és kiutasítási (CIE) központban vette őrizetbe Madzsid Muhamadot. A 45 éves iraki férfi ebben az Olaszországból történő kiutasításra ítélt migránsoknak fenntartott központban várt arra, hogy visszatoloncolják Irakba.
    Madzsid Muhamadot Olaszországban egyszer már tíz év börtönre ítélték nemzetközi terrorista szervezetekkel való együttműködés vádjával. Büntetése letöltése után a kiutasítás következett volna, ehelyett azonban ismét börtönbe került.
    Az olasz hatóságok információi szerint Muhamad különböző nemzetközi terrorista szervezetek számára toborzott tagokat. Március és szeptember között tizenegy embernek bérelt szobát Bariban: Pakisztánból, Egyiptomból, Marokkóból, Törökországból érkezett férfiakról volt szó, akik néhány napos tartózkodás után tovább utaztak Európa más országaiba a Muhamad révén kapott hamis útlevelekkel. Lehallgatott telefonbeszélgetései szerint a férfi az Anszár al-Iszlám terrorista szervezetnek dolgozott.
    A szervezetet az 1991-től menekültként Norvégiában élő Mullah Kehar alapította, aki idén szabadult a börtönből és jelenleg házi őrizetben van. Az Anszár al-Iszlám olaszországi csoportja 2001-ben alakult meg Muhamad részvételével, aki többször járt Szíriában és az iraki Kurdisztánban is. Olaszországi börtönévei alatt Muhamad kapcsolatba került Bassam Ayachival is, a brüsszeli Molenbeek kerület imámjával, akit az olasz hatóságok 2008-ban éppen Bariban tartóztattak le.
    A november 13-i párizsi merényletek elkövetőjeként Molenbeekben is körözött Abdeslam Salah is megfordult Bari kikötőjében: augusztus 5-én innen komphajóval Görögországba utazott, majd egy hét múlva visszatért Bariba, ahonnan autóval ment tovább Franciaországba.