Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egyiptomot választották az ENSZ BT terrorellenes bizottságának élére

2015-12-06 14:33:58

A szombaton tartott szavazás során a BT öt állandó és tíz nem állandó tagállama közül egyik sem ellenezte, hogy Egyiptom kerüljön a bizottság élére, amely az egyik legfontosabb eszköznek számít az ENSZ terrorellenes küzdelmében.
    A 2001. szeptember 11-i New York-i merényletek után megalakult bizottság feladatai közé tartozik a terrorizmus elleni nemzetközi érvényű rendelkezések kidolgozása, illetve hogy felügyelje a BT ide vonatkozó határozatainak végrehajtását.
    Az ENSZ 1373. számú határozata alapján 2001. szeptember 28-án létrejött bizottság egy sor intézkedés megtételére szólította fel a világszervezet tagállamait. Ezek közé tartozik a terrorizmus finanszírozásának bűncselekménnyé nyilvánítása, a merényletekkel kapcsolatba hozható személyek vagyonának befagyasztása, valamint a szélsőségeseknek való menedéknyújtás és bármifajta egyéb támogatás megszüntetése. 
    Egyiptomot alig két hónapja választották a BT nem állandó tagállamai közé, 2016 januári hatállyal, és akkor kezdi meg tevékenységét a terrorizmus elleni bizottság élén is.
    Abdel-Fattáh esz-Síszi egyiptomi elnök országlásának kulcsfontosságú elemét alkotja az országban és a térségben egyaránt teret nyerő terrormilíciák elleni harc. 
    Az al-Vatan című helyi napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Kairó fokozott aggodalommal fogadja azokat a jelentéseket, amelyek a szomszédos Líbia politikai és biztonsági helyzetéről szólnak. E források szerint fennáll a lehetősége annak, hogy a polgárháborús Líbiában tevékeny dzsihadisták jelentette veszély átterjed Egyiptomra is. A lap szerint példátlan mértékű az egyiptomi biztonsági készenlét a líbiai határ mentén, és a veszély megfékezése érdekében a katonai beavatkozás sincs kizárva.