Emma napja van. | 2024.04.19

Együtt: Orbán Viktor ne forduljon bírósághoz a betelepítési kvóták ügyében!

2015-12-05 10:24:57

 

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne forduljon nemzetközi bírósághoz a kötelező kvóta ellen.

 

    A pártelnök nyílt levelében, amelyet szombaton az MTI-hez is eljuttattak, azt írta: a miniszterelnök politikájával Magyarországot keletre sodorja, szembeállítja nyugati, történelmi szövetségeseivel, pedig Magyarországnak ez nem érdeke.
    Azt írta, belpolitikai önzésből és geopolitikai tévedésből Orbán Viktor "belpolitikai önzésből és geopolitikai tévedésből hátat fordított partnereinknek, és keletre tekint" szövetségest keresve. "Ön ezzel ártott hazánknak, és csak azt érte el, hogy számos fontos ügyben nem veszik számításba a magyar álláspontot". Hozzátette: különböző titkos összeesküvések emlegetésével a miniszterelnök csak tovább erősíti a magyar polgárok félelmeit és előítéleteit, holott egy ilyen helyzetben éppen a félelmek csillapítása, a higgadt beszéd és a nyugalom megteremtése volna a feladata.
    "A józan középúton járó Együttnek meggyőződése, hogy Magyarország a nyugati világ része. Nyugatra kell tartanunk, ott kell szövetségeseket keresnünk, nem szabad az illiberális, putyini Oroszország kottájából énekelnünk, mert ezzel hazánk elszigetelődik Európától" - fogalmazott Szigetvári Viktor.
    Az elnök arra is felszólította Orbán Viktort, hogy "üljön újra a kvóták alkalmazásáról is tárgyaló uniós tárgyalóasztalhoz, fogadja el Magyarország számára az önkéntes menekültkvótát, és alakíttasson ki kapacitást 15 ezer menekült tartós magyarországi befogadására, emberséges ellátására és a később maradni akarók hosszú távú integrálására.
    Magyarország csütörtökön fordult az Európai Bírósághoz a kötelező bevándorlási kvóta miatt.