Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lomnici Zoltán: nemzetközi egyezményt és uniós alapszerződést is sértene a kvótarendszer

2015-12-05 08:27:30

 

Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint nemzetközi egyezményt és az uniós alapszerződést is sértené a kvótarendszer, mert nem lehet menekülteket a mozgásukban korlátozni.

 

    Az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában Lomnici Zoltán azt mondta, ha az alapjogi biztos megkeresésére az Alkotmánybíróság Magyarországon úgy dönt, hogy az alaptörvénnyel nem egyeztethető össze a tanácsi határozat, akkor az Európai Bíróságon nyerhet is Magyarország.
    Elmondta még, hogy a keresetben semmisségi okot kell megjelölni, a szlovákok, akik szintén megtámadták a kvótarendszert, hatot jelöltek meg. Szerinte a szlovákok megalapozottan támadták meg a rendszert, az unióban "kvázi precedensjog" van, ezért "nyert ügyünk" lehet. Hozzátette, ha döntést születik az visszamenőleges hatályú, mindenkire kötelező lesz, és ebben a kérdésben többször nem lehet már döntést hozni.
    Magyarország csütörtök délután hivatalosan is megtámadta az Európai Bíróságon tíz - tartalmi is eljárásjogi - érvre hivatkozva a kötelező betelepítési kvótákról szóló uniós határozatot.