Gedeon napja van. | 2024.03.28

Számítástechnikai szaktantermet és Mikulás-csomagokat adott át Szász Jenő Kárpátalján

2015-12-04 15:24:18

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) támogatásával korszerűen felszerelt iskolai számítástechnikai szaktantermet és több száz Mikulás-csomagot adott át pénteken Beregszászon Szász Jenő, az NSKI elnöke.

    A beregszászi 6. sz. iskolában tartott átadási ünnepségen mondott beszédében Szász Jenő emlékeztetett arra, hogy három évvel ezelőtt kezdődött az együttműködés az NSKI és a város akkor leggyengébben felszerelt magyar oktatási nyelvű tanintézete között. Hozzátette: azóta megújult az iskola annak köszönhetően, hogy az NSKI támogatási kezdeményezéséhez csatlakozott a csepeli és több más magyarországi önkormányzat, a beregszászi polgármesteri hivatal és kárpátaljai magyar vállalkozások.
    A szaktanteremmel kapcsolatban elmondta, hogy az NSKI 2,3 millió forintot fordított annak felszerelésére 15 számítógéppel és más eszközökkel.
    Hangsúlyozta, hogy az NSKI a jövőben folytatni szeretné a magyar-magyar együttműködésnek ezt a példáját, és a jövőben minden évben egy-egy beregszászi magyar iskola kap számítástechnikai felszerelést Mikulás napra.
     Szász Jenő a kárpátaljai látogatása kapcsán az MTI érdeklődésére elmondta: a hagyományoknak megfelelően Mikulás napra időzítve 350 ajándékcsomagot ad át több iskola tanulóinak Beregszászon és egy környékbeli községben. Hozzátette, hogy a Mikulás-csomagok összértéke meghaladja a 3,5 millió forintot.
    Az NSKI elnöke jelezte, hogy az irányítása alá tartozó intézet munkatársai a korábbi évekhez hasonlóan idén is száz, személyre szóló Mikulás-csomagot állítottak össze a Kárpátaljai Református Egyház által működtetett gyermekotthon árva és rokkant növendékeinek mintegy 1,5 millió forint értékben. Elmondása szerint az NSKI munkatársai és a kárpátaljai árva gyerekek között mostanra szoros személyes kapcsolat alakult ki.