Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - Ausztria halogatja a munkaerőpiac megnyitását a menekültek előtt

2015-12-04 12:42:34

 

A lehető legkésőbb nyitná meg a menekültek előtt az osztrák munkaerőpiacot a szociális miniszter, aki januárra munkaügyi csúcstalálkozót hívott össze a sürgető kérdés tisztázására.

    Rudolf Hundstorfer azt szorgalmazza, hogy a migránsok csak meghatározott idő után léphessenek be az osztrák munkaerőpiacra, pontos időtávlatot azonban nem említett.
    A szociális szervezetek hat hónap után tennék elérhetővé a menekültek számára az ausztriai munkahelyeket, azonban csak akkor, ha osztrák állampolgár nem pályázik az állásra. Hasonló megoldást képzel el a szociális miniszter is.
    2004 óta érvényben lévő szabályozás szerint a menekültkérelem elbírálására várakozók évente legfeljebb hat hónapig tartó időszakos munkát vállalhatnak, így jelenleg főleg az idegenforgalomban vagy a hiányszakmákban tudnak elhelyezkedni.
    Az osztrák munkaügyi központ (AMS) legfrissebb adatai szerint a menekültstátusszal rendelkezők 82 százalékának van iskolai végzettsége, 15 százalékuk pedig szakmai vagy magasabb fokú iskolákkal is rendelkezik. A központ számításai szerint jövőre 35 ezer menedékkérőt kell majd integrálnia az államnak. A szervezet tájékoztatása szerint nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy öt éven belül a menekültek felét lehet majd integrálni, ami azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindegyikük dolgozni is fog, hanem elindulnak azon az úton, hogy munkát találjanak, iskolákba és képzésekre járhatnak.
    A Der Standard című osztrák lap pénteki beszámolója szerint az osztrák költségvetési tanács (Fiskalrat) szerint a pénzügyminisztérium által korábban tervezett egymilliárd eurós keret helyett a menekültek ellátása jövőre 1,7 milliárd eurót tesz majd ki. Indoklásuk szerint az államnak sokkal több juttatást kell biztosítani a menekültek szociális ellátására, biztosítására.
    A lap beszámol arról is, hogy Ausztria kilenc tartománya közül csupán három, Bécs, Alsó-Ausztria ás Stájerország teljesítette a menekültbefogadási kvótát, ezért az állam a már meglévő háromezer hely után újabb szálláshelyeket igyekszik megnyitni.
    Klosterneuburgban, Bécs északi elővárosában egy egykori négycsillagos hotelbe költöztethetnek 250 menekültet. Bécs belvárosában a kommunikációtudományi intézet egyik üres épületében helyeznek el 180 menekültet a jövő héttől. Az emberek ellátásáról a johannita lovagrend gondoskodik.
    A karintiai Klagenfurtban 400 főt befogadó központot nyitottak meg pénteken, az embereket sátortáborokból szállítják át a korábban bútorcsarnokként működő épületbe.