Ervin napja van. | 2024.04.26

Megkezdődött a választási kampány Spanyolországban

2015-12-04 12:12:21

 

A régi és az új politika, a hagyományos nagypártok és a fiatal, civil politikai erők küzdelméről szól Spanyolországban a pénteken kezdődött választási kampány, amelynek a szakértők azért is tulajdonítanak rendkívüli jelentőséget, mert a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a választók több mint 40 százaléka még nem döntötte el kire adja le voksát december 20-án.

 

    A hivatalos kampány ugyan még csak épphogy elindult, de a rengeteg pártesemény és politikusi szereplés miatt olyan, mintha valójában már hetek óta tartana. A pártok vezetői ráadásul a Spanyolországban eddig megszokottól eltérően igyekeznek megszerezni az emberek szimpátiáját: volt, aki gitározott és énekelt, más táncolt egy-egy szórakoztató tévéműsorban, és akadtak, akik pingpongozás vagy rallyversenyzés közben mutatták meg "emberi oldalukat" a televízió kedvéért.
    "Szerinted is annyira unalmas vagyok, mint ahogy egyesek mondják?" - kérdezte Mariano Rajoy miniszterelnök az egyik népszerű televíziós műsorvezetőtől, aki saját otthonában látja vendégül a műsor interjúalanyait, a kormányfővel főzés közben beszélgetett.
    A politikai szakértők szerint a spanyol belpolitika és vele együtt a kampány is történelmi pillanatokat él át, mert új pártok jelentek meg, amely új hangvételt, és új módszereket hoztak magukkal, ráadásul erősítik a versenyt is a hatalom megszerzéséért.
    Spanyolországban a pártok hagyományosan hajnali plakátragasztással indítják a kampányt. Ez most sem maradhatott el, a miniszterelnök-jelöltek saját maguk helyezték el az első választási plakátot, és megtartották a kampánynyitó beszédüket.
    "Ez egy komoly párt, amely komolyan veszi Spanyolországot" - fogalmazott Mariano Rajoy miniszterelnök, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) elnöke a párt madridi székháza előtt tartott rendezvényen. A politikus hangsúlyozta, hogy ők már bizonyították: képesek a kormányzásra, múltjuk az ajánlólevél számukra.
    "A spanyolok többsége változást akar, de ha ez a többség megoszlik az fékezi a változást, azért kell a szocialista pártra szavazni, hogy legyen változás" - jelentette ki Pedro Sánchez, a legnagyobb ellenzéki erő, a spanyol szocialista párt (PSOE) főtitkára, aki Getafében, egy sportcsarnokban beszélt az egybegyűlteknek.
    A rendezvényen lejátszották több európai szociáldemokrata vezető üdvözlő üzenetét, köztük Matteo Renzi olasz miniszterelnök, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Helle Thorning dán miniszterelnök köszöntőjét.
    Pedro Sánchez hangsúlyozta, hogy azért is kell pártjára szavazni, hogy véget vessenek Spanyolország társadalmi széttöredezettségének.
    A Ciudadanos (Állampolgárok) nevű középpárt, amely egy éve kapcsolódott be az országos politikába, egy madridi szállodában kezdte meg a kampányt. Albert Rivera pártelnök az elmúlt 40 év legfontosabb parlamenti választásának nevezte a mostanit, ahol a két hagyományos nagypárt versenyez a civil platformmal. Az egyetlen módja annak, hogy új politika korszak kezdődjön az, ha mi nyerünk - mondta.
    A múlt és a jövő, a régi és új közötti választás fontosságát hangsúlyozta Pablo Iglesias is, aki a radikális baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű párt főtitkára. Ők két éve tűntek fel a spanyol politika színterén. A párt Villaralboban, egy alig kétezer lakosú településen nyitotta meg a kampányt azzal az indokkal, hogy az eddigi kormányok hátat fordítottak a kisembereknek.
    A választásokon a Néppárt győzelmét jósolja a legutóbbi közvélemény-kutatás, amelyet a spanyol szociológiai kutatóközpont (CIS) hozott nyilvánosságra egy nappal ezelőtt. Eszerint a PP 28,6 százalékkal áll az élen, második a PSOE (20,8 százalék), harmadik a Ciudadanos (19 százalék) és negyedik a Podemos (9,1 százalék).
    Az elmúlt hónapokban közzétett felmérések megegyeznek abban, hogy a mezőny erős, az élen álló pártok között kevés a különbség, ezért a végeredmény azon múlik, hogy a még bizonytalan 41 százalék hova adja a voksát.
    A spanyol demokrácia történetében először fordul elő, hogy nem csak a két nagypártnak van esélye a győzelemre, de bárki is végez majd az élen, előnye nem lehet elég a stabil önálló kormányzáshoz - vélik az elemzők.
    A kétpártrendszer végét már a májusi helyhatósági választások is bizonyították, emellett érzékelhető a generációváltás is. A szocialisták vezetője 43, a Ciudadanos elnöke 36, a Podemos főtitkára 37 éves, szemben a Néppárt elnökével, aki idén töltötte be a 60-ik életévét.
    A négy évvel ezelőtti kampány két fő témája a gazdasági krízis és a korrupció elleni küzdelem volt, most a katalán elszakadási törekvések és a terrorizmus elleni harc uralja a vitákat.
    December 20-án Spanyolország 12-ik parlamenti választásán 36,5 millió szavazót várnak majd az urnákhoz Spanyolországban, amelyen 350 parlamenti és a 208 szenátusi képviselői hely sorsa is eldől.