Emma napja van. | 2024.04.19

Az oroszbarát szakadárokat az Iszlám Állam terroristáihoz hasonlította az ukrán külügyminiszter

2015-12-03 19:00:34

 

A Moszkva által "pártfogolt" kelet-ukrajnai szakadárok és az Iszlám Állam terroristái egyformán "keresztes hadjáratot" folytatnak az emberiség alapvető értékei ellen - idézték csütörtökön ukrán hírforrások Pavlo Klimkin ukrán külügyminisztert, aki Belgrádban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának konferenciáján szólalt fel.

 

    A kijevi diplomácia vezetője emlékeztetett arra: idén volt 40 éve, hogy az EBESZ elődszervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ) országai aláírták az európai biztonság és ember jogokkal kapcsolatos kötelezettségvállalásokat tartalmazó helsinki záróokmányt. 
    "Az a módszer és nagyságrend, amellyel megsértették a helsinki alapelveket, katasztrofális következményeket hordoz az európai biztonság egészére nézve. A terrorizmus és az orosz agresszió problémájának közös vonása, hogy megpróbálják visszafordítani az időt. Az országom ellen folyó orosz agresszió a globális fejlődést akarja visszafordítani a nemzetiségi és vallási türelmetlenség, az ellentétek, az elválasztó vonalak, az erő alkalmazása, a nemzetközi kapcsolatokban gyakorolt hatalmi befolyás időszakába" - fogalmazott az ukrán miniszter. 
    Ezzel összefüggésben jelentette ki, hogy az Iszlám Állam terroristái és az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok egyformán "keresztes hadjáratot" vívnak az olyan értékek ellen, mint "a béke, a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság".
    Korábban Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök tette Moszkvát felelőssé a terrorizmus terjedéséért. A múlt hónapban a párizsi merényletekkel összefüggésben jelentette ki, hogy Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója, úgymint az 1994-es budapesti memorandum tudatos megsértése, a Krím bekebelezése, a Donyec-medence "elfoglalása" jelentős részben előmozdította a globális terrorizmus fellángolását.
    Újságíróknak nyilatkozva Klimkin kifejtette véleményét, miszerint az EBESZ súlyos válságban, amiért Oroszországot tette felelőssé. Szavai szerint Moszkva megakadályoz minden döntést az EBESZ-ben, amely a szervezetet ismét hatékonyan működő intézménnyé tenné.  
    Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) ugyancsak csütörtökön hozott nyilvánosságra egy videofelvételt egy állítólagos Luhanszk megyei szakadár vallomásáról. A férfi egyebek mellett a felvételen elmondja, hogy többször vett részt Oroszországból érkezett segélyszállítmányok kirakodásában. Szavai szerint a teherautókon az élelmiszereket tartalmazó dobozok között "lőfegyverek, lőszerek és páncéltörő gránátvetők" voltak.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó