Emma napja van. | 2024.04.19

Innovációs konferencia: a hatékonyságot kell növelni

2015-12-03 11:58:59

 Az innováció hatékonyságát növelni kell, hogy a kutatás-fejlesztés eredménye jobban hasznosuljon - mondta Friedler Ferenc, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese csütörtökön a K+F és Innováció a 21. századi Európában című budapesti konferencián.

    A Piac és Profit üzleti magazin, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az idén először rendezte meg a kutatás-fejlesztési és innovációs országos konferenciát, a jövőben évente adnak lehetőséget a szakmai szereplői találkozására.
    Friedler Ferenc a konferencia köszöntőbeszédében hangsúlyozta a pályázati kiírásban a célorientáltság megfogalmazásának fontosságát, a megvalósításánál pedig az ipari partnerek bevonását. Megemlítette, hogy előkészítés alatt áll 25 milliárd forint kerettel egy olyan pályázati kiírás, amelyben a felsőoktatási ipari központok kialakításának lehetőségét teremtenék meg, erősítve ezzel az ipari partnerek pozícióját az egyetemmel közösen megvalósuló projektekben.
    Az innovációs hivatal elnökhelyettese szólt arról, hogy a hazai-kutatás-fejlesztésre és innovációra a konvergenciarégióban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), a központi régióban a  Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) kínál támogatási lehetőségeket, a pályázatokat a hivatal honlapján folyamatosan követni lehet.    
    Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnökhelyettese a szellemi tulajdon védelmének fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy ehhez rendelkezésre állnak a jogi keretek.
    Kitért arra, hogy felmérések szerint Magyarországon növekszik a kis- és középvállalkozás körében a kutatás-fejlesztéssel, innovációval foglalkozók aránya. Magyarországon 2012-től egységes fogalomrendszer van a kutatás-fejlesztés-innovációra, és egységes minősítési intézményrendszert működtet a hivatal - emlékeztetett. 
    Az innovációs minősítést a vállalkozások is igénybe vehetik - mondta az elnökhelyettes, ismertetve, hogy a hivatali minősítés tanúsítja a projekt kutatás-fejlesztési és innovációs tartalmát, az erről kiadott határozatot más hatóságok is elfogadják, köztük az adóhatóság az adókedvezmény igénybevételének jogosultságához.
    Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesülete főtitkára a konferencián azt hangsúlyozta, hogy nem általában az innovációt, hanem a feltalálást kell támogatni. Modern rabszolgaságnak nevezte, hogy az alkalmazásban álló feltalálók egyre kevésbé részesednek szellemi termékük hasznából.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó