Andrea napja van. | 2024.04.18

Szakértő: szárazföldi erők bevetése nélkül kétséges lehet az eredmény

2015-12-03 07:26:09

 

Ha szárazföldi erőket nem mozgatnak meg az elkövetkező időszakban az Iszlám Állam elleni szíriai hadműveletekben, nagyon kétséges lehet az eredményük - mondta a Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének docense csütörtökön a Kossuth rádió 180 perc műsorában.

 

Gálik Zoltán emlékeztetett arra, hogy több állam egységes fellépésére utoljára Afganisztán, Irak vagy Líbia esetében volt példa.
    A szakértőt a műsorban azzal kapcsolatban kérdezték, hogy brit harci repülőgépek szálltak fel a brit királyi légierő (RAF) ciprusi támaszpontjáról csütörtök hajnalban, nem sokkal azután, hogy a londoni alsóház jelentős többséggel jóváhagyta az RAF bekapcsolódását az Iszlám Állam szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe.
    Gálik Zoltán felidézte: az Egyesült Királyság már évek óta jelen van a térségben, és tavaly óta Irak területén folytatott légitámadásokat; most gyakorlatilag csak kiterjesztették a műveleteket Szíriára is.
    Montenegró meghívását a NATO kötelékébe az egyetemi oktató szimbolikus lépésnek nevezte. Arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan országról van szó, amelynek a hadereje jelképes - 1500 katonája van -, az állam ugyanakkor az orosz érdekszférába tartozik.
    A NATO szerdán hívta meg Montenegrót, hogy csatlakozzon az atlanti szervezethez 29., teljes jogú tagországként.