Auguszta napja van. | 2024.03.29

Menedékjogot kapott Kanadában Alan Kurdi családja

2015-12-02 18:35:40

 

Menedékjogot kapott Kanadában Alan Kurdinak, annak a hároméves szíriai kurd kisfiúnak hét családtagja, akinek holttestét a török partokon vetette ki a tenger szeptember elején azt követően, hogy a polgárháború ellen egy gumicsónakon menekülve testvérével és édesanyjával együtt az Égei-tengerbe fulladt - írta a The Washington Post keddi számában. 

 

    A kisfiú szüleivel és testvérével a törökországi Bodrum partjairól indulva a görög Kósz szigetre akart eljutni, a lélekvesztő azonban viharba került, felborult. A katasztrófát csupán a családfő élte túl. Egy török fotóriporter által a kisfiú partra vetett holttestéről készült fotó bejárta a nemzetközi sajtót, ráirányítva a figyelmet a szíriai polgárháború nyomán megindult menekültáradat keltette humanitárius katasztrófára, és különösen a szíriai menekültek helyzetére. 
    A szíriai Kobane városából származó család rokonsága - köztük Alan Kurdi nagynénje, Tima - húsz éve Kanadában él, és a kisfiú apja korábban már benyújtott egy menedékkérelmet a kanadai hatóságokhoz, amelyet azonban az akkori kanadai kormány illetékesei elutasítottak. Abdullah azonban nem adta fel, a nyár végén ismét útnak indult, az az út azonban tragédiával végződött. 
    A közelmúltban hivatalba lépett, Justin Trudeau vezette új kanadai kormány nemrégiben úgy döntött, hogy áttekinti és felgyorsítja a kanadai menedékjogért folyamodó mintegy tízezer szíriai menekült kérelmének elbírálását. Így került sor Abdullah rokonsága ügyének felülvizsgálatára, majd kérelmük elfogadására is. 
    A szerencsétlenül járt kisfiú apjának hét családtagja - bátyja és felesége, valamint azok öt gyermeke - kapott így menedékjogot Kanadában. Az amerikai lap értesülése szerint a hatóságok már megkezdték a honosítás technikai részleteivel kapcsolatos különböző hivatalos eljárásokat.
    Az apa, Abdullah úgy döntött, hogy a tragédia után nem kíván Kanadába költözni, hanem hazaszállíttatja elhunyt családtagjait, eltemeti őket, és a közelükben telepszik le. A The Washington Post értesülése szerint az iraki Kurdisztán fővárosába, Erbilbe költözött, ahol a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy kisfia nevét viselő alapítványt hoznak létre a szíriai menekültek megsegítésére.