Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fidesz: az ellenzék ne akarjon közpénzügyi szakértő lenni!

2015-12-02 15:45:16

 

A Fidesz szerint az ellenzék "Gyurcsánytól a szocialistákon át a Jobbikig" tele van korrupciós ügyekkel, ezért ne akarjon közpénzügyi szakértő lenni.

 

    A nagyobbik kormánypárt szerdán ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden a parlamentben megszavazott szervezet-átalakításával kapcsolatban bírálatot fogalmazott meg.
    A Fidesz közleményében kifejtette: csak a paksi atomerőműből a szocialista Józsa István közel 7 milliárd forintot, Gyurcsány Ferenc pedig 80 millió forintot "tett zsebre", aki családi cégén keresztül most is milliárdokat keres Brüsszelből.
    Hozzátették: a kormány célja a közpénzekkel való felelős gazdálkodás, a közbeszerzési törvény módosítása is ezt szolgálja: szélesíti, átláthatóvá és betarthatóvá teszi az összeférhetetlenségi szabályokat. Ezentúl a korábbinál több közjogi tisztségviselőre, gyakorlatilag minden alkotmányos intézmény vezetőjére és a velük közös háztartásban élő hozzátartozókra is vonatkozik az összeférhetetlenség. Ők semmilyen módon nem indulhatnak közbeszerzéseken - olvasható a Fidesz közleményében.
    A parlament keddi döntése értelmében a NAV a háromszintű kormányhivatalból kétszintű központi hivatallá alakul. A felső szinten lesz a központi irányítás, az alsó szinten pedig az állampolgárokkal, vállalkozásokkal közvetlen kapcsolatban álló megyei igazgatóságok. A szervezet a továbbiakban a Nemzetgazdasági Minisztérium alatti központi hivatalként működik.
    Az MSZP az üggyel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy szerintük a kabinet befejezte a "lopásalapú kormányzás felépítését". Lukács Zoltán, a párt alelnöke kijelentette, az MSZP kormányra kerülésekor minden érintettnél nagyon szigorú vagyonosodási vizsgálatot indítanak.
    A Jobbik szerint az adóhivatal ügyfélbarát helyett "Fidesz-barát" lett az átalakítással. Lukács László György, a párt frakcióvezető-helyettese úgy értékelt: a kormánypárt "módszeresen mérgezi a közélet tisztaságát".
    Schiffer András, az LMP társelnöke azt mondta, a NAV szervezeti átalakításáról szóló jogszabály-módosítással "a Fidesz megdöntötte a sunyi törvényalkotás világrekordját".