Gedeon napja van. | 2024.03.28

Amerikára szakosodott embercsempész csoportra csapott le a kínai rendőrség

2015-12-02 12:31:26

 

Huszonkét embert őrizetbe vettek és hamis pecsétek százaival együtt 35 ezer hamisított vízumot lefoglaltak abban a dél-kínai rendőrségi akcióban, amelynek célpontjai az évtized legnagyobb embercsempész hálózatának főszereplői voltak - számolt be a kínai média szerdán.

 

    Kuangtung tartomány bűnüldöző hatósága szerint a leleplezett banda 220 millió jüanra (10,1 milliárd forint) tett szert azzal, hogy lelepleződéséig körülbelül 3200 embernek gyártott hamis iratokat és segítette ezáltal külföldre, elsősorban Észak- és Dél-Amerikába jutásukat. Az üggyel összefüggésben különböző bankszámlákon 11 millió jüant (505,3 millió forint) zároltak.
    A bűnszövetkezet elsősorban Kuangtungban és a szomszédos keleti Fucsienben működött. Ha nem buktak volna le, két éven belül Amerikára szakosodott óriás csempészhálózattá nőtték volna ki magukat - vélik a nyomozók.
    A rendőrség csupán akkor fogott gyanút, amikor tavaly februárban sencseni vámosok csomagellenőrzése a csempészhálózat egy tagjának, továbbá egy tucatnyi hamis vízummal rendelkező migránsnak az őrizetbe vételéhez vezetett. Valamennyien egy meg nem nevezett dél-amerikai országba készültek. A Csiangmen városi közbiztonsági szervek a következő öt hónapban további gyanúsítottakat fogtak el.
    Arra is fény derült, hogy a szervezet csempésztanfolyamokat indított. Ezt kihasználva egy összehangolt rajtaütés keretében négy városban, köztük Pekingben összesen 25 helyszínen 19 embert őrizetbe vettek és 35 járművet lefoglaltak.
    A főkolomposnak tartott, negyvenes éviben járó Li családnevű férfi mestere volt a hamisításnak, és állítólag nem mellékesen egy utazási irodát is működtetett Sencsen városban.
    Mint kiderült, az Amerikába csempészett illegális kínai migránsok 70 százaléka 20-as éveiben járó fiatal volt, akik munkát kerestek.