Andrea napja van. | 2024.04.18

Hajdú-Bihar TOP 100 cége kiemelkedő árbevételt ért el

2015-12-01 15:57:16

 

A Hajdú-Bihar megyei társas vállalkozások 2713,2 milliárd forint értékesítési árbevételt értek el 2014-ben, ami 10 százalékos növekedés az előző évhez képest - közölte Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kedden Debrecenben.

 

    A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a NAV Észak-Alföldi Regionális Igazgatósága és a Hajdú-bihari Napló által szervezett, a megye 100 legjelentősebb vállalkozását díjazó rendezvényén a helyettes államtitkár hangsúlyozta: a magyar gazdaság kimagasló eredménye a jól teljesítő kkv-szektornak is köszönhető, ezért a kormány a jövőben is kiemelt céljának tekinti a vállalkozások megerősítését. 
    A kormány vállalkozásfejlesztési célkitűzéseit bemutatva hozzátette: továbbra is segítik a kkv-k fejlesztési forrásokhoz való hozzáférését, hogy 15-20 százalékkal emelkedjen a szektor hozzájárulása a GDP-hez.
    Az európai uniós források felhasználása révén a kisvállalkozások középvállalkozássá történő növekedését szeretnénk elérni, hiszen ez biztosítaná egy erős, hitelképes szektorként működő középvállalkozói réteg létrejöttét - fűzte hozzá.
    Marczinkó Zoltán továbbra is elsődleges célnak nevezte a versenyképesség javítását a foglalkoztatás bővítése mellett.
    Elmondta: egymillió munkahelyet ígértek, s ebből több mint ötszázezer már megvalósult, míg 2010-ben 3,7 millióan, ma már 4,2 millióan dolgoznak az országban.
    Az iparfejlesztés terén a kormány stratégiai céljának nevezte Magyarország újraiparosítását. A kormány az idén 3 milliárd forintot, jövőre 15 milliárd forintot különített, illetve különít el erre a célra - mutatott rá a helyettes államtitkár.
    Megemlítette azt is, hogy a kormányzat négymilliárd forinttal segíti a fiatalok vállalkozóvá válását.
    Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke azt emelte ki, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt az együttműködés az önkormányzatok és a gazdaság szereplői között, ami nagyban hozzájárult a foglalkoztatás bővüléséhez a megyében, s ahhoz, hogy a közmunkában foglalkoztatottak mielőbb munkához jussanak az elsődleges gazdaságban.
    Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere elmondta: 2014-ben nagyon jó évet zárt a térség gazdasága, ami jó alapot jelent a 2020-ig lehívható uniós források célszerű felhasználására.
    Hozzátette: Debrecen külön szervezetet - EDC Nonprofit Kft. - hozott létre a vállalkozások szakmai háttértámogatására és a külföldi befektetői szándékok koordinálására.
    Czinege Attila, a NAV észak-alföldi regionális adófőigazgatója elmondta: a kiemelt adónemek 256 milliárd forintos nettó megyei bevételéhez a 100 legnagyobb árbevételt elérő társas vállalkozás 82,2 milliárd forinttal (32,1 százalék) járult hozzá 2014-ben, ami 25,3 százalékos növekedés az előző évhez képest.
    A kiemelt gazdasági körbe tartozó társaságok 60,4 milliárd áfát fizettek be a költségvetésbe amellett, hogy részükre 28,9 milliárd forint áfát utaltak ki - fűzte hozzá.
    Fodor István, a Hajdú-bihari Naplót kiadó Russmedia Kft. ügyvezetője bejelentette: a debreceni TOP 100 klub rendezvényein a jövőben a Debreceni Egyetem üzleti innovációs klubjába tömörült hallgatóinak a képviselői is részt vesznek.
    A rendezvényen az idei TOP 100 Gazdasági díjat Fülöp Zsolt, a Delog Kft. ügyvezetője vehette át.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány