Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2015-12-01 15:47:27

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Brit-szigetektől a Fekete-tengerig hullámzó frontzóna húzódik. Ettől északra markáns ciklon örvénylik, míg kontinensünk délnyugati, déli részei fölött magasnyomású légköri képződmény található. A légörvény területén és a front mentén változékony, csapadékos, és igen szeles az idő, a legerősebb széllökések néhol meghaladják a 110-120 km/h-t. Az említett területeken hó, havas eső, eső egyaránt előfordul. Jóval csendesebb, nyugodtabb az idő az Ibériai-térségben, illetve a Mediterráneum többi részén. Jelentős csapadékról nem érkezik jelentés, a köd és  rétegfelhőzet a legtöbb helyen napközben feloszlik. Ezeken a tájakon a hőmérséklet csúcsértéke általában 15 és 20 fok között alakul. Nyugat-Európában és a kontinens középső részén jellemzően 5 és 15 fok közé melegszik fel a levegő, míg az északi, északkeleti tájakon általában -5 és +5 fokot mérnek kora délután. Az idei tél első reggelén számottevő, síkvidéki hótakaró a Kelet-európai-síkságon és Skandinávia északi részén fordul elő. A Kárpát-medence időjárást ma egy hidegfront, szerdán pedig melegfront alakítja, folytatódik az átlagosnál jóval enyhébb idő.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -----------------------------------------------
    Délnyugat felől tovább vastagszik, majd hajnaltól egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet, de a keleti, északkeleti megyékben még holnap is sok lesz a felhő. Szerda délelőttig az ország délnyugati felén több helyen, másutt néhol lehet eső, zápor, napközben egyre kevesebb helyen - főként a középső országrészben - valószínű kisebb csapadék. Kezdetben az ország északi, északkeleti felén gyakran élénk, néhol még erős nyugati, északnyugati szél tovább mérséklődik, majd szerdán a délnyugati és északkeleti tájak kivételével többfelé megélénkül. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8, északkeleten +2, -3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 8 és 15 fok között várható, az északkeleti megyékben ennél pár fokkal hűvösebb valószínű.