Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nébih: megkezdődött a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2015-12-01 13:04:07

 

Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el december elsejétől a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

    A Nébih tájékoztatása szerint a hatóság így kívánja biztosítani, hogy az ünnepeket megelőző időszakban is biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, és az ünnepi asztalokra - fogalmazott Zsigó Róbert. A kiemelt ellenőrzés december végéig tart, és valamennyi, az ünnepekhez kötődő népszerű terméket érinti.
    A megyei kormányhivatalokhoz tartozó szakemberek ellenőriznek az ország teljes területén a Nébih koordinálásával.
    Az ellenőrzés szempontjából kiemelt termékeket a gasztronómiai hagyományok figyelembe vételével határozta meg a hatóság. Ennek megfelelően fokozottan vizsgálják például a friss húst, a halat és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers- vagy főtthús-készítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket.
    A fokozott ellenőrzés a teljes élelmiszerláncra kiterjed, egyaránt érinti az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is.
    A Nébih kiemelten fontosnak tartja a fogyasztók és a vállalkozók folyamatos tájékoztatását, ismereteik bővítését. Lényeges követelmény, hogy az élelmiszer-vállalkozók a megnövekedett forgalom mellett is betartsák a szabályokat, helyesen tárolják az élelmiszereket, sértetlen legyen a csomagolásuk, és dokumentált a származásuk.
    Az ünnepi időszak ugyanakkor a vásárlók részéről is fokozott figyelmet igényel - hívja fel a figyelmet az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság -, hogy a megnövekedett kínálatból az igényüknek leginkább megfelelő élelmiszerek kerüljenek a vásárlói kosárba.
    A felmerülő élelmiszerlánc-biztonsági problémák hatékony kezeléséhez továbbra is a vásárlók rendelkezésére áll a Nébih zöld száma, valamint a hatóság egy éve bevezetett mobil alkalmazása, a Nébih Navigátor - tartalmazza a közlemény.