József napja van. | 2024.03.19

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

2015-12-01 11:02:32

 

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő kedden Budapesten. Az egyezmény célja, hogy elősegítsék a Kárpát-medence egységes gazdasági, kulturális és oktatási térként kezelését.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a megállapodás aláírásakor kiemelte: a tárca egységes Kárpát-medencei kulturális és oktatási térben gondolkodik. Bármilyen területen lépnek, az mindig nemzetpolitikai dimenzióban történik - fogalmazott, és kitért az egységes felvételi tájékoztatóra, a közös pedagógus-továbbképzésekre. Idén háromezer kárpátaljai fiatal vett részt Erzsébet-táborokban  - említett egy másik példát. A Nemzeti Kulturális Alapból pedig évente 300-400 millió forint jut határon túli kulturális célokra - jelezte.
    Most egy új fejlesztési időszak elején állnak, és az NSKI segítségére is szükség van, hogy jól tervezett és célzott legyen a támogatás, amelyet nyújtanak - közölte az államtitkár. Azt is szeretnék kihasználni, hogy ebben a fejlesztési időszakban transznacionális projekteket lehet indítani, reményeik szerint minden ágazatban megvalósíthatóak lennének ilyen programok.  
    Bene Dániel, a támogatáskezelő főigazgatója emlékeztetett: a hazai támogatások elosztásánál van jelentős szerepük, ezzel együtt jelentős felelősségük. A támogatások mintegy 20 százaléka külhoni területekre irányul - mondta a főigazgató, aki kifejezte elkötelezettségét az egységes Kárpát-medencei gazdasági, kulturális és oktatási tér kialakításában.
    Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke rámutatott: az intézet Kárpát-haza programja azt célozza, hogy összefüggő Kárpát-medencei hálózatokat alakítsanak ki a társadalmi élet minden területén. Ebben a támogatáskezelő jó szövetséges lehet, programjaik a törekvéseiket segíthetik. Célként jelölte meg a jövőre nézve, hogy uniós forrásokat tudjanak közvetíteni a külhoni magyarok számára.
    A megállapodás alapján a felek együttműködnek a Kárpát-medencei szintű fejlesztési koncepció összeállításában és folyamatos továbbfejlesztésében, különös tekintettel az emberi erőforrások fejlesztésére és az ezt támogató tevékenységekre. Hozzájárulnak továbbá a nemzetegyesítés fejlesztési programjának tervezéséhez és megvalósításához, és a fenti célok érdekében bekapcsolódnak a fejlesztési források összehangolásába, beleértve az uniós, az állami és civil erőforrások lehetőségeinek kiaknázását.
    Az egyezmény értelmében a 2014 és 2020 közötti fejlesztési időszakban kiemelt hangsúllyal kezelik a magyarországi operatív programokból, az Európai Területi Együttműködés programjaiból és a közvetlen brüsszeli pályázati forrásokból adódó lehetőségeket. Három területre tekintenek kiemelten az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében: az egyházakra, a felsőoktatásra, valamint az ifjúságra és tehetséggondozásra.
    A stratégiai partnerek együttműködnek rendezvények szervezésében és kiadványok megjelentetésében is.