József napja van. | 2024.03.19

Magyar rádiózás napja - Médiatanács: a rádiózás népszerűbb mint valaha

2015-12-01 10:56:19

 

A rádiózás él és virul, népszerűbb mint valaha, egyetlen más médium sem tudta beelőzni - mondta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnöke kedden a közmédiában - az m1 aktuális csatornán és a 180 perc című rádióműsorban -, a magyar rádiózás napja alkalmából.

    Nem váltak valóra azok a borúlátó jóslatok, amelyek szerint a televízió és az internet a rádiózás végét jelenti. Egyik sem továbbfejlesztett rádió, hanem teljesen más műfaj - mondta Karas Monika.
    A rádióhallgatók száma gyarapszik, felmérések szerint 5,6 millióan hallgatnak rádiót egy átlagos napon ma Magyarországon. Minden élethelyzetben elég hozzá az egyik érzékszervünk, hogy a rádiózás részesei legyünk, így háttérként is élvezhető, emberi hangot és zenét hallgatni pedig mindig szükség van - tette hozzá.
    A médiatanács elnöke elmondta: a rádiós piac letisztult, jövedelmező, annyi csatorna működik, amennyi meg tud élni. Több mint másfélszáz rádió van Magyarországon, adásukat 327 adótorony továbbítja, az iparág, a földfelszíni rádiók reklámpiaci összbevétele egyetlen évben, 2014-ben, 9,3 milliárd forint.
    A regionális adóknak helyben, a helyi információk terjesztése szempontjából nagy a jelentősége. A médiatanács támogatja a közösségi rádiók rezsiköltségét, hír- és magazinműsoraikat és műszaki fejlesztésüket - ismertette az elnök.
    A digitális rádiózás Magyarországon egyelőre kísérleti jelleggel működik a fővárosban és környékén. A vételhez szükséges rádiókészülék nagyságrendekkel drágább a hagyományosnál - mondta Karas Monika.
    A rádiók egyre inkább jogkövetők, a médiatanács egyre ritkábban bírságol, a szankció célja nem az ellehetetlenítés. Százezer és százhetvenötezer forint közöttiek a bíráságok. A médiatanács többnyire azért szabja ki, mert a műsorszolgáltatók eltérnek a frekvenciapályázatban és szerződésben vállalt műsorrendtől, tartalomtól, például kisebb a szöveges műsorok, vagy a magyar zene aránya - mondta az elnök.
    A rendszeres, folyamatos rádióadás 90 éve, 1925. december elsején kezdődött Magyarországon, ebből az alkalomból december elseje a magyar rádiózás napja.
    Karas Monika elmondta: az Egyesült Államokban is csupán öt évvel korábban kezdődött a rádiózás. Magyarországon az első évben ötezer hallgató volt, a másodikban tizenhatezer, a harmadikban huszonötezer, 1929-ben pedig már 250 ezer.
    A médiatanács elnöke szerint a trendeket figyelve a következő 90 évben is lesz magyar rádiózás.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink