József napja van. | 2024.03.19

Hasonlő hibákat tárt fel az ÁSZ valamennyi állami erdőgazdaságnál

2015-12-01 10:17:35

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 22-ből a még hiányzó 10 állami erdőgazdaság ellenőrzését is befejezte, általánosságban hasonló hibákat tárt fel valamennyinél: a társaságok a vagyonkezelési szerződéseket nem aktualizálták, az erdőgazdaságok a vagyonkezelésükben lévő állami erdők értékét nem szerepeltették a mérlegeikben, a vagyonkezelésbe vett eszközöket pedig nem mutatták be a kiegészítő mellékletben mérlegtételek szerinti megbontásban.

 

    A most lezárult ellenőrzések során az ÁSZ - az első 12-höz hasonlóan - általánosságban hasonló hiányosságokat állapított meg, a mostani ellenőrzésen egyetlen kivételt találtak, a Kaszó Erdőgazdasági Zrt-t, ahol a mérleg a valós állapotot tükrözte, továbbá egy további társaság volt, a Budapesti Erődgazdaság Zrt., ahol csak egy évre, 2010-re vonatkozóan tártak fel szabálytalanságot a számvevők.
    A most ellenőrzött 10 társaság esetében is általános szabálytalanságként állapította meg az ÁSZ a vagyonnyilvántartás hiányosságait, továbbá a tulajdonosi joggyakorlók - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet - tevékenységével kapcsolatos hiányosságokat. A tízből három társaság a saját vagyon mellett a Honvédelmi Minisztériumtól használatba vett vagyonnal is gazdálkodott.
    Az intézkedést igénylő megállapítások alapján az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg mind a társaságok vezérigazgatóinak, mind a tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek vezetőinek - illetve a három érintett társaság esetében a honvédelmi miniszternek -, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.
    A mérleg kapcsán felmerült hiányosságok ellenére a beszámolókat auditáló könyvvizsgálók nem kifogásolták a feltárt szabálytalanságokat, ezért a 22 társaság közül 21 esetében, ebből a most ellenőrzött 10 társaság közül 9-nél a Magyar Könyvvizsgálói Kamarához fordultak - közölte az Állami Számvevőszék. 
    A számvevőszék az állami gazdaságok vagyongazdálkodási, vagyonérték-megőrző és vagyongyarapítási tevékenységének szabályszerűségét értékelte 2009 és 2014 első féléve közötti időszakban.
    A számvevőszék korábbi ellenőrzési tapasztalatai alapján döntött a 22 állami erdőgazdasági társaság ellenőrzéséről, az első 12 jelentést 2015. november 17-én, sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra.