József napja van. | 2024.03.19

Megfeleltek a fogyasztóvédelmi szabályoknak a vizsgált mikulás csokoládé figurák

2015-12-01 09:26:01

 

Megfelelt a szabályoknak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) élelmiszer és vegyipari laboratóriumában vizsgált 20 féle csokoládé mikulásfigura - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

 

    A hatóság akkreditált laboratórimában azt vizsgálták, hogy a "csokoládé", illetve "tejcsokoládé"  termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e, illetve a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelöléssel ellátott termékek valóban 5 százalék alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat. 
    Ellenkező esetben ugyanis a termék nem nevezhető csokoládénak, illetve tejcsokoládénak, hanem egyéb megnevezéssel - például kakaós figura -  forgalmazható a termék - írja közleményében az NFH.    
    A hatóság közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szabályai szerint a csokoládék kakaótermékekből és cukrokból készülő termék, míg a tejcsokoládé gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók. Az csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek a kakaóvajon kívül csak az élelmiszerkönyvben szereplő növényi zsírt tartalmazhatnak legfeljebb 5 százalékban, és ezt is fel kell tüntetni a címkén.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány