Auguszta napja van. | 2024.03.29

Uniós forrásból két új vérellátó központ épült, hármat felújítottak

2015-11-30 14:51:44

 

Hárommilliárd forint uniós forrásból két új vérellátó központ építése és három meglévő felújítása fejeződött be - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) hétfőn az MTI-vel.

 

    Az OVSZ és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által 2013-ban kötött konzorciális szerződés keretében ez év tavaszán adták át a pécsi és a szegedi regionális vérellátó központot. A 2,3 milliárd forintos beruházásokkal ma már modern, korszerű körülmények között várják a véradókat és látják el a vérellátással kapcsolatos regionális feladatokat.
    A hatékonyan lebonyolított közbeszerzési eljárások eredményeként a pályázati forrásból több mint 700 millió forintot takarítottak meg, így további három központot tudtak felújítani - írták. Így a projekt részeként felújították a debreceni és a tatabányai területi vérellátó épületeit, valamint a miskolci vérellátó új helyre, a megyei kórházba költözött. 
    A közleményben hozzátették, lehetőségük nyílt továbbá 19 új kiszálló járművet megvásárolni, ezek a mobil véradások hatékonyabb szervezését és lebonyolítását segítik. Ezenkívül mintegy félmilliárd forintból vásárolhattak új eszközöket, amelyek a vérkészítmények előállításának sebességét és biztonságát növelik, az informatikai fejlesztés pedig hatékonyabbá teszi a vérkészlet-gazdálkodást.