Gedeon napja van. | 2024.03.28

Libegő épült Lillafüreden

2015-11-30 14:40:01

 

Átadták a Lillafüred és a Miskolchoz tartozó üdülőövezet fölött magasodó Jávorhegy között közlekedő libegőt, a turisztikai-idegenforgalmi beruházás csaknem 685 millió forintba került - tájékoztatta a felvonót működtető Libegőpark Kft. az MTI-t hétfőn.

 

    A budapesti Libegőpark kft. az Észak-Magyarországi Operatív Program Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése a konvergencia régiókban pályázaton nyert a projektre mintegy 480 millió forint vissza nem térítendő támogatást.
    A libegő egy kilométer hosszan szállítja az utasokat a lillafüredi Erzsébet sétány menti kiinduló állomásról a 606 méter magas Jávorhegyre, a felvonó mellett kialakítottak egy rollerösvényt, valamint egy Oxigén nevű túraútvonalat is.  A drótkötélpályás felvonó kora tavasztól üzemel majd, egyszerre több mint 200 ember szállíthat, a menetidő 11-12 perc.
    A turisztikai attrakció kilenc embernek állandó, többeknek pedig ideiglenes munkahelyet biztosít.
    A tájékoztatás kitér arra, hogy a 300 méter tengerszint feletti magasságban található Lillafüred klimatikus gyógyhely, ezért az Oxigén túraútvonal kímélő és gyógyító klímája rekreációra, sportolásra, kirándulásra egyaránt alkalmas. A 7 kilométeres útszakaszon a látogatók megismerhetik a Bükk gazdag állat- és növényvilágát, a Szent István és Hajnalka forrást, valamint a környék zarándokhelyeit, a gyógyító köveket.
    A rollerösvény pedig a lejtőkön, lankás vidéken használatos tereprollerekkel ma Magyarországon még újdonságnak számító  szórakozást kínál az év minden napján.